latinica  ћирилица
20/10/2017 |  19:16 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Iz Istočnog Sarajeva isporučuju vodu za Kanton Sarajevo (VIDEO)

Istočno Sarajevo pomaže Sarajevu - direktori preduzeća Vodovod i kanalizacija iz ova dva grada potpisali su sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo.
Vodovod - Foto: RTRS
VodovodFoto: RTRS

Riječ je o isporuci viška vode koja nije potrebna za snabdijevanje građana Istočnog Sarajeva, a koja će biti usmjerna prema sarajevskim naseljima Hrasno i Donji Kotorac.

Očajno, žalosno, tužno – tako stanovnici Sarajeva opisuju agoniju s vodosnabdijevanjem. Ne mogu, čak, reći ni da je kap prelila čašu, jer je ona tokom noći redovno prazna, a sve češće i danju.

Građani Sarajeva kažu da su redukcije i dnevne i noćne, te da sitaucija postaje neizdrživa, naročito ujutro kada po pola sata treba čekati da voda poteče iz česme. Ističu da nadležni ne mogu naći opravdanje za takvo stanje, jer Sarajevo ima vode, pa je jedina, kako kažu, istina da su nesposobni oni koji su zaduženi za vodosnabdijevanje.

Pogubna činjenica da u 21. vijeku nemaju uredno vodosnabdijevanje izvela je građane i na proteste, a došlo je i do smjene rukovodstva sarajevskog vodovoda koje je prije par mjeseci, uprkos ogromnom problemu ignorisalo mogućnost da im se iz Istočnog Sarajeva isporučuje višak vode. Slika je danas drugačija – potpisan je sporazum kojim će se višak vode, tj. voda koja nije potrebna za snabdijevanje građana Istočnog Sarajeva isporučivati ka sarajevskim naseljima Hrasno i Donji Kotorac.

- Količina koja je sada u opticaju je od 15 do 25 litara u sekundu, kako u dnevnim, tako i u noćnim satima. Ona varira u zavisnosti od potrošnje i potreba građana Istočnog Sarajeva - kaže Јovan Katić, direktor Vodovoda i kanalizacije iz Istočnog Sarajeva.

S poboljšanjem hidrološke situacije, vjerovatno će i količine isporučene vode biti veće, a dogovorena cijena je 50 feninga po metru kubnom, jer je riječ o cijeni za distributera, a ne krajnjeg potrošača.

- Plaćaće se po ispostavljenim fakturama. Znači, neće biti fiksni sumarni iznos - koliko vode bude isporučeno, toliko će biti plaćeno - rekla je Azra Musur, v.d. direktora Vodovoda i kanalizacije iz Sarajeva.

Količine vode iz Istočnog Sarajeva važne su za ublažavanje sarajevskog problema, ali ne i dovoljne za njegovo rješenje. A on će, izgleda, još potrajati - u Vodovodu Sarajeva se nadaju da bi do Nove godine mogli ukinuti dnevne redukcije, a do prve polovine sljedeće godine samo smanjiti noćna isključenja.