latinica  ћирилица
21/10/2017 |  21:21 ⇒ 22/10/2017 | 10:20 | Autor: RTRS

Pudždemon: Ne prihvatamo "ilegalne" mjere Madrida

Narod Katalonije ne može da prihvati "ilegalne" mjere koje su preduzele španske vlasti kako bi vladale regionom direktno iz Madrida, rekao je danas katalonski lider Karles Pudždemon.

Pudždemon je naglasio da je odluka premijera Marijano Rahoj da raspusti regionalne vlasti i raspiše nove izbore "najteži napad na institucije i narod Katalonije od vojne diktature Fransiska Franka".

"Pozivam parlament da održi plenarnu sjednicu tokom koje ćemo mi, predstavnici građanskog suvereniteta, moći da donesemo odluku o pokušaju ukidanje naše Vlade i demokratije i da djelujemo", istakao je Pudždemon.

Španski premijer izjavio je danas da će u Kataloniji ograničiti ovlaštenja parlamenta, raspustiti Vladu i raspisati izbore u roku od šest mjeseci.

Rahoj je istakao da je njegova Vlada donijela ovu odluku bez presedana radi povratka zakona i kako bi se osiguralo da su regionalne institucije neutralne te da se garantuje rad javnih službi i ekonomska aktivnost.

Ove mjere mora da odobri Gornji dom španskog parlamenta gdje je glasanje zakazano za 27. oktobar.

Katalonski parlament: Ovo je državni udar!

Katalonski parlament je saopštio da su mjere koje je uvela španska vlast protiv regionalne vlade državni udar.

Predsjednica katalonskog parlamenta Karme Forkadelj izjavila je večeras da mere koje donela španska vlada o raspuštanju katalonske vlade i raspisivanju izbora predstavljaju "državni udar" i "napad na demokratiju".

Kako prenosi Rojters, ona je u televizijskom obraćanju rekla da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta.

Prema njenim riječima, Rahoj je objavio "de fakto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta", prenosi AP.

Forkadeljova je ocenila i da odluka španske vlade predstavlja "autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije".

"Premijer (Španije Marijano) Rahoj želi da parlament Katalonije prestane da bude demokratski parlament, a mi to nećemo dozvoliti. Zato želimo da građanima ove zemlje uputimo poruku odlučnosti i nade. Mi se danas obavezujemo, nakon najozbiljnijeg napada na katalonske institucije od njihove obnove, da ćemo braniti suverenitet parlamenta Katalonije", poručila je predsjednica katalonskog parlamenta.

Izvor: SRNA/Sputnjik