latinica  ћирилица
22/10/2017 |  11:02 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Indijci predstavili raskošno kulturno nasljeđe (VIDEO)

Plesom i muzikom na sceni Muzeja "Stara Hercegovina" Indijci su predstavili raskošno kulturno nasljeđe povodom sedamdesete godine od sticanja nezavisnosti. Ovo je bila prilika da ugovore nastavak saradnja sa kulturnim ustanovama u Foči.
Indijska kultura u Foči - Foto: RTRS
Indijska kultura u FočiFoto: RTRS

Fočaci su sa oduševljenjem uživali u zvucima klasične muzike čije utemeljenje seže u drevno vrijeme.Izvodeći nekoliko kompozicija umjetnici Raješ Gangani i Sabi Tot prenijeli su dio raskoši muzičkog stvaralaštva tradicije koja se ogleda u stotinama vijekova.

Bogata je i plesna tradicija Indije.Publika je uživala u pokretima i muzici koja priča priču.

"Ples se zove Katak, što znači priča. Dakle ovo je ples koji se sastoji iz cjelina koji pričaju priču", objasnila je  profesorica plesa Somia Šukla.

Indijci oduševljeni publikom najavljuju nastavak saradnje koja je ozvaničena nedavnim dvodnevnim boravkom u Foči nerezidentnog ambasadora u BiH Rahula Čabre.

"Dogovorili smo se da ona bude nastavljena i dogodine kada ćemo imati i neke druge umjetnike koji će ponuditi neki novi vid saradnje", istakao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Osim u Foči Indijska ambasada iz Budimpešte večeri kulture povodom sedam decenija nezavisnosti upriličila je i u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru.