latinica  ћирилица
22/10/2017 |  15:48 ⇒ 23/10/2017 | 08:39 | Autor: RTRS

Nova borba za autonomiju: Referendum u Lombardiji i Venetu (VIDEO)

Na pomolu je nova borba evropskih regiona za širu autonomiju ili samostalnost. U dva najbogatija regiona u Italiji, Lombardiji i Venetu, održavaju se referendumi. S obzirom da je riječ o regionima koji daju 30 odsto BDP-a Italije, vlast u Rimu strahuje od posljedica izjašnjavanja građana.
Referendum u Italiji - Foto: RTRS
Referendum u ItalijiFoto: RTRS

Iako su se političari iz Lombardije i Veneta ranije zalagali za nezavisnost od Rima, lideri ta dva susjedna regiona na sjeveru Italije jasno su rekli da se referendumi odnose na autonomiju, a ne na secesiju. Održavanje referenduma je predložila stranka Sjeverna liga, koja je na vlasti u obje regije.

Anđelo Kiođa, poslanik u Evropskom parlamentu koji dolazi iz ove stranke, ističe da se referendum održava da bi pokušali da ubijede centralnu vladu Italije u glas naroda.

"Vlada, koja je često daleko od stvarnog svijeta, treba da posluša ljude. Ono što tražimo je da se naši resursi troše za potrebe stanovnika Veneta i Lombardije, a ne da se bacaju na nacionalni otpad", istakao je Kiođa.

Oko 11 miliona birača u ta dva regiona, od 60 miliona građana Italije koji imaju pravo glasa, donijeće odluku o podršci regionalnim vladama da preuzmu više vlasti od Rima.

Desničarski političari smatraju da je potrebna veća autonomija u oblastima kao što su imigracija, porez i bezbjednost.

Glasanje za širu autonomiju predstavlja prijetnju po centralnu vlast u Rimu, navode analitičari, dodajući da Veneto i Lombardija zajedno daju 30 odsto BDP-a Italije. Kritičari, međutim, smatraju da je odluka o referendumu populistička i da predstavlja dio izborne kampanje.

Mateo Mauri iz Demokratske partije naglašava da je ovaj referendum beskoristan i skup.

"Beskoristan, jer se svi ovi zahtjevi mogu direktno uputiti vladi, a skup jer, samo u Lombardiji, referendum košta 55,5 miliona evra", kaže Mauri.

Očekuje se da će birači podržati prijedlog o široj autonomiji regiona, međutim, analitičari navode da ishod referenduma niko neće shvatiti ozbiljno ako ne dobije veliku podršku, od 60 ili 70 odsto glasova, uz veliku izlaznost.