latinica  ћирилица
23/10/2017 |  09:40 | Autor: RTRS

Mitropolit Amfilohije: Vjeronauku vratiti u škole

Vlast u Crnoj Gori ne dozvoljava povratak vjeronauke u škole, jer pokušava da gradi budućnost Crne Gore i njenog naroda na bogoubilačkom i bratoubilačkom bezbožništvu, rekao je mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije.
Cetinje: Pertovdanski sabor - Amfilohije - Foto: SRNA
Cetinje: Pertovdanski sabor - AmfilohijeFoto: SRNA


"Boli me to, ta otuđenost Crne Gore i ovog naroda od samog sebe. Ali, ja se u Boga nadam, daće Bog da se vjeronauka vrati u naše škole, a Crna Gora samoj sebi", istakao je vladika Amfilohije.

On je na promociji knjige Obrena Јovanovića "Pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1834. do 1918. godine", koja je održana u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, rekao da se današnji moderni tip škole, za razliku od tipa škole iz vremena kojim se bavi knjiga, pojavio na Zapadu od vremena francuske revolucije.

"To je takozvana sekularna škola, koja se naziva i laičkom školom. Međutim, sam izraz `laička škola` ukazuje na pritajeni sukob između Rimokatoličke i zapadnih crkava i škole, pa je kao takav prenesen i ovdje kod nas, iako je odnos između Crkve i prosvjete kod nas bio drugačiji", rekao je on.

Mitropolit Amfilohije je dodao da sekularna škola traje više od 200 godina.

"I sad vi uporedite dvjesta godina - to je juče bilo - i hiljade godina. Sveukupna prosvjeta i obrazovanje ljudskoga roda i naroda hiljadama godina su bili utemeljeni na vjeri", naglasio je mitropolit Amfilohije.

Izvor: Srna