latinica  ћирилица
23/10/2017 |  15:48 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

Derventa: Izgradnja socijalno-gerijatrijske ustanove za izbjegle i raseljene (VIDEO)

Izgradnja socijalno- gerijatrijske ustanove u Derventi za smještaj izbjeglih i raseljenih lica odvija se planiranom dinamikom.
Stanovi za izbjegle - Foto: RTRS
Stanovi za izbjegleFoto: RTRS

Završetkom objekta ovdje bi trebalo da budu smještena lica iz regije nakon zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja.

Na mjestu gdje je nekada bila stara bolnica veliko je gradilište. Za koji mjesec biće završena zgrada Gerontološkog centra, a budu li vremenske prilike dozvoljavale već u martu, a najdalje u maju , može se očekivati i početak rada ustanove.

- Sada ulazimo u fazu završetka građevinskih unutrašnjih radova. Krov je postavljen, zatim slijedi opremanje objekta, nabavka i to je to-počinjemo sa radom, kaže Đurđa Ddig Petrović, direktorka ЈU "Gerontološki centar" Derventa.

Gerijatrijski centar vrijedan je oko tri miliona maraka, dio je projekta CEB 2 zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja.

Riječ je o kreditnim sredstvima koje vraća Vlada Srpske.

- Ovo je kapacitet 100 korisnika gerijatrije i to najteži slučajevi, što bi trebalo da riješi pitanje čitave regije od Novog Grada do Doboja, Mislim da će to biti jedna savremena institucija, istakao je Radovan Grajić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica.

Siniša Јeftić, zamjenik načelnika opštine Derventa, naveo je da je lokalna zajednica u samom startu osnivanja ove ustanove investirala oko 2,3 miliona evra, te da je, što se tiče dinamike i svih aktera u projektu, lokalna zajednica zadovoljna.

Kako će objekat biti korišćen i ko će ga održavati trebalo bi da reguliše Zakon o socijalnom stanovanju, koji je u pripremi.