latinica  ћирилица
23/10/2017 |  19:55 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Beograd: Predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske (VIDEO)

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević otvorio je nastup Srpske na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Predstavljen je i prvi tom Enciklopedije RS u izdanju Akademije nauka i umjetnosti.
Sajam knjige - Foto: RTRS
Sajam knjigeFoto: RTRS

Ova enciklopedija je značajna na cjelokupnu srpsku enciklopedistiku i predstavlja svojevrsnu legitimaciju Srpske, rečeno je na promociji.

U prvom tomu na više od 700 stranica obrađeno je više od 1.300 odrednica.

- Želim reći da smo e mi ovdje trudili da na određen način zaštitimo identitet RS koji će ostati trajan i da posebno naglasimo da se mora štititi, i na ovaj način, i jezik i pismo, rekao je akademk Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS.

Ovogodišnji nastup Srpske je u znaku 250. godišnjice od rođenja Filipa Višnjića, čiji je stih "Te gledajte šta vam knjige kažu" poziv na povratak knjizi i put istinskih kulturnih vrijednosti, kaže ministar Malešević.

- Veoma je važno da na jednom ovakvom prazniku knjige, kao što je ugledni Beogradski sajam, predstavimo sve što je iznjedrila naša savremena književna scena, sljedbenici Kočića, Ćopića i drugih stvaralaca koji su dali veliki doprinos očuvanju srpskog jezika i pisma, dodaje Malešević.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji, naveo je da će ove godine Srpska na Beogradskom sajmu imati 43 promocije gdje će predstaviti 67 knjiga, 6 časopisa i 2 zbornika.

Јavnosti je predstavljena i knjiga "Pobjeda Srpske“" u izdanju "Nezavisnih novina".

- Onovna poruka ove knjige je da bez srpske države nema ni slobode, da je bilo srpske države ne bi bilo Јasenovca, ne bi bilo Јadovna i ne bi bilo mnogih stradanja. Srpska država je garant opstanka srpskog naroda i normalno svih drugih naroda koji žive u njoj, istakao je Milan Ljepojević, recenzent knjige.

U okviru današnjih promocija predstavljeno je i više izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.