latinica  ћирилица
24/10/2017 |  09:54 | Autor: RTRS

Kurdi optužuju Bagdad za napad

Regionalne vlasti iračkog Kurdistana optužile su vojsku Iraka da je izvršila napad u blizini granice sa Turskom, gdje se nalazi dio kurdskog izvoznog naftovoda, prenijeli su lokalni mediji.
Područje koje naseljavaju Kurdi - Foto: REUTERS
Područje koje naseljavaju KurdiFoto: REUTERS

Savjetnik za medije predsjednika Regionalne vlade Kurdistana /KRG/ Masuda Barzanija Hemin Havrami izjavio je da su kudrski Pešmerga borci odbili napad i da su se pripadnici Narodnih snaga Iraka povukli nazad u Rabiju.

Iz iračke vojske su demantovali navode o sukobima u regionu Rabija, koji se nalazi na oko 40 kilometara južno od pograničnog područja Fiš-Habur, koje je pod kontrolom kurdskih Pešmerga snaga.

Zvaničnik KRG juče je izjavio da iračke snage raspoređuju tenkove i artiljeriju u regiji Rabija, koja se nalazi sjeverozapadno od Mosula.

Bezbjednosni savjetnik iračke Vlade izjavio je da je područje Fiš-Habura, na granici sa Turskom i Sirijom, područje koje Bagdad želi da stavi pod svoju kontrolu, ali je odbio da odgovori na pitanje da li se sprema vojna akcija u tom području.

Granični prelaz u Fiš-Haburu je pod kontrolom Kurda od 1991. godine, kada su SAD i zapadne sile uvele zonu zabranjenu za letove u sjevernom Iraku, kako bi zaštitile Kurde od vojske bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Sirijska strana granice u regionu je pod kontrolom kurdskih snaga iz Sirije.

Izvor: SRNA