latinica  ћирилица
01/11/2017 |  16:06 ⇒ 16:07 | Autor: RTRS

Teheran: Korijen terorizma je u politici SAD

Iran je osudio napad kamionom u Njujorku, u kojem je stradalo osam osoba, ali je optužio SAD da njihova politika na Bliskom istoku predstavlja "korijen terorizma".
Napad -
Napad

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih posova Bahram Gašemi ocijenio je da je ubistvo nevinih građana, koji nemaju čime da se brane, na javnom mjestu pokazuje okrutnost i svirepost terorističkih grupa poput Islamske države.

Ipak je dodao da Iran smatra da je "korijen teorizma politika koju su u određeno vrijeme sprovodile SAD i njihovi saveznici na Bliskom istoku".

Iran i SAD nemaju diplomatske odnose posljednjih 37 godina, a ulazak predsjednika Donalda Trampa u Bijelu kuću u januaru ove godine samo je povećao napetosti, podsjeća AFP.

Odnosi između dvije zemlje su dodatno zategnuti nakon što je Tramp u oktobru odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine.

Osam ljudi poginulo je juče u napadu na Menhetnu kada je bijeli "pik-ap", prema navodima očevidaca, uletio i udarao bicikliste na stazi u blizini nekadašnje lokacije Svjetskog trgovinskog centra, a onda se zabio u školski autobus.

Osumnjičeni za napad je iz Uzbekistana i zove se Sajfulo Saipov, naveli su izvori bliski istrazi, prenose američki mediji.

Američke vlasti su saopštile da napad smatraju terorističkim.

Izvor: Tanjug