latinica  ћирилица
03/11/2017 |  17:34 | Autor: RTRS

Linta: Nema spremnosti za odbacivanje ustaške ideologije

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je skandaloznom ali očekivanom odluku Vlade Hrvatske da odbije prijedlog o dopuni Krivičnog zakona da propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima postane krivično djelo, uključujući i ustaški pozdrav "Za dom spremni".
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Јasno je da aktuelna hrvatska vlast, kao i sve prethodne od 1990. godine, nije spremna da odbaci zločinačku i ustašku ideologiju i da jasno kaže da je zloglasna Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ izvršila genocid nad Srbima, Romima i Јevrejima pod koljačkim pozdravom 'Za dom spremni' ", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da nespremnost vlasti da sankcionišu korišćenje ustaških simbola i pozdrava na javnim mestima nepobitno potvrđuje tezu da je današnja Hrvatska nastala na temeljima nacističke NDH.

"Tome u prilog ide činjenica da Hrvatska sistematski krši ljudska i nacionalna prava preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada protjeranih Srba", navodi Linta.

Vlada Hrvatske odlučila je juče da Saboru predloži da ne prihvati prijedlog Kluba poslanika Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku o dopuni Krivičnog zakona, koja se odnosi na sankcionisanje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.

Ovaj klub zatražio je da isticanje i propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, uključujući i ustaški pozdrav "Za dom spremni", postane krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine.

Izvor: Srna