latinica  ћирилица
08/11/2017 |  11:39 | Autor: RTRS

Igor Mandić opet razjario desničare i dijelove klera u Hrvatskoj

Hrvatski pisac, esejista i književni kritičar Igor Mandić ponovo je tema ostrašćenih i prijetećih komentara na hrvatskim portalima, pošto je gostujući na Hrvatskoj radio-televiziji iznio stavove o smrti koji se ne dopadaju katoličkom kleru i rekao da nezavisna Hrvatska propada.
Igor Mandić - Foto: Screenshot
Igor MandićFoto: Screenshot

Nakon gostovanja u emisiji "Nedjeljom u dva", u kojoj je predstavio svoj "Predsmrtni dnevnik", Mandić je govorio o porodičnim tragedijama i pripremi za smrt, usput ponavljajući svoja ujerenja o povezanost Srba i Hrvata kao naroda.

Nakon toga, suočio se sa lavinom uvreda desničara na portalima i onlajn izdanjima novina.

Parafraza da je "nacionalizam posljednje utičište hulja" razjarila je desnicu, a priznanje Mandića da je kao pravi hedonista propio novac koji je odvojio za svoju sahranu, odnosno da se sa suprugom počastio dobrim ručkom i pićem od tih para, izazvalo je gnušanje uvrijeđenih katoličkih vjernika.

Mandić je decenijama važio za jednog od najvećih poznavalaca hrvatske i jugoslovenske književnosti i održavao prisne veze sa najvećim srpskim i drugim piscima na prostoru bivše zemlje.

Bujica mržnje, gadosti i gluposti na Mandićev račun u komentarima po društvenim mrežama, slično intonirana kao reagovanja na nedavnu smrt još jednog značajnog hrvatskog intelektualca Slavka Goldštajna, potvrđuje misao Umberta Eka, koji je u 14 tačaka objasnio kako prepoznati fašizam u nastanku, navodi hrvatski portal "Indeks".

Na prvom programu HRT-a na sat vremena pojavio se slobodnomisleći intelektualac i govorio o raznim relevantnim temama, koje su sasvim suprotne svakodnevnim "istinama" i floskulama u kojima živi hrvatsko društvo, što je izazvalo revoluciju mržnje u desničarskim krugovima.

Izvor: Srna