latinica  ћирилица
08/11/2017 |  11:54 ⇒ 15:21 | Autor: RTRS

Košarac: Rješenje za kršenje Dejtona je nezavisnost Srpske

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je danas da nezavisnost Republike Srpske jeste rješenje ukoliko se nastavi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma, što je svojim odlukama činio visoki predstavnik, ali i institucije BiH uz podršku visokog predstavnika i dijela međunarodne zajednice.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Komentarišući jučerašnji izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka o stanju u BiH pred Savjetom bezbjednosti UN, Košarac je ocijenio da je njegovo ponašanje u BiH već duži vremenski period problematično i da izaziva različite vrste političkih tendencija.

"Izvještaj je vrlo neutemeljen i jednostran, a visoki predstavnik sada obavlja poziciju lobiste bošnjačkih političkih elita u BiH na način da koristi priliku da kroz izvještaje u Savjetu bezbjednosti UN promoviše ono što je politička potreba Bošnjaka u BiH", rekao je Košarac.

On smatra da u zemlji koja želi da ima kandidatski status nema potrebe za postojanjem visokog predstavnika.

"Visoki predstavnik nema nikakav kredibilitet s obzirom da je omogućio različite vrste tumačenja Dejtonskog sporazuma i da su, uopšte, visoki predstavnici na različite načine, kroz različite oblike djelovanja onemogućavali da se Dejtonski sporazum tumači onako kako piše", naglasio je Košarac, koji je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

On je podsjetio da su visoki predstavnici u kontinuitetu vršili "krivi prevod" Dejtonskog sporazuma i omogućavali da mimo dejtonskih ovlaštenja jačaju određene institucije BiH koja nisu dejtonsko rješenje.

Košarac je istakao da je sve to intenzivno rađeno kada je na vlasti bio SDS i PDP u zajedničkim institucijama.

On je poručio da očigledno da je visoki predstavnik lobista bošnjačkih političkih elita.

Košarac kaže da zemlji koja je na evropskom putu ne treba OHR.

- S obzirom na to da nema reagovanja iz stranaka tzv. SzP-a, njima očito odgovara izvješta Valentina Incka u UN-u, izjavio je Košarac za RTRS.

On kaže da su Visoki predstavnici i ranije pogrešno tumačili Dejton, a i sada odluke u BiH utiču OHR i stranci u Ustavnom sudu BiH.