latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:13 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

"Budžet Srpske za narednu godinu biće razvojni"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će budžet Srpske za iduću godinu biti nešto veći od ovogodišnjeg i strukturisan da odgovori svim potrebama i zakonskim obavezama Srpske. Naglasio je da će budžet za 2018. godinu biti razvojni i da će u novembru biti usvojen u formi prijedloga.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: RTRS
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: RTRS

"Imamo stabilne prilive, bez obzira na nedostatak projekta sa Međunarodnim monetarnim fondom. Našli smo način da budemo potpuno likvidni. Plate se redovno isplaćuju, kao i podsticaji za poljoprivredu, a i penzije su povećane", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da je u prethodne dvije godine potrošeno mnogo novca da bi bile sanirane posljedice poplave 2014. godine, koja je "odnijela više od dvije milijarde KM materijalnih dobara".

"Danas u Srpskoj ne postoji nijedan objekat koji nije obnovljen, nijedan most, škola, vrtić, trafostanica, pruga ili maistralni put. Sve smo to obnovili. Naravno ljudske živote ne možemo vratiti i za njima treba da žalimo", rekao je Dodik.

On je istakao da su za to bila potrebna izdvajanja iz budžeta u prošloj godini zbog čega se nije bilo moguće baviti drugim pitanjima.

Dodik: Korigovati granicu sa Srbijom kod Štrpca i kod Bijeljine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Srbija i Srpska jedno i da je manje važno gdje će granica "biti povučena".

"Mi u svojoj podsvijesti ne priznajemo tu granicu, ali formalno gledano u međunarodno-pravnom smislu, ona postoji. Mi ćemo biti na strani dobrih rješenja i ono što je interes Srbije veoma ćemo uvažavati", rekao je Dodik .

On smatra da granicu između BiH i Srbije treba korigovati tako što bi dio u Štrpcima i na drugim mjestima vitalnim za funkcionisanje infrastrukture u Srbiji trebalo da bude pripojen toj zemlji, kao i da treba ispraviti rješenje
kod Bijeljine, gdje je Drina svojim tokom ušla više na teritoriju Srbije, gotovo 150 metara od graničnog prelaza.

"Mi smo spremni da to uradimo. Tu nemaju šta da rade ovi iz Sarajeva. Ako mi iz Republike Srpske to prihvatimo, oni treba da verifikuju. Pozivam ih na to", rekao je Dodik.

On je dodao da će za dva dana u Beogradu biti održana zajednička sjednica savjeta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Srpske, kao i sjednica dvije vlade.

Dodik je naglasio da u Sarajevu treba da prihvate da su prava na tom mjestu isključivo Republike Srpske i Srbije, a samo u formalnom smislu BiH.

"Parlamentarna većina su Srpskoj je stabilna"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je parlamentarna većina u Srpskoj stabilna i da radi svoj posao, što se pokazalo i na posljednjoj sjednici Narodne skupštine. Komentarišući izjavu predsjednika DNS-a Marka Pavića da je lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić prepreka koaliciji SNSD-a i DNS-a, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, rekao je novinarima u Nevesinju da nema nikakvih problema u koaliciji, kao ni sa DNS-om.

"Stevandić vodi svoju autentičnu politiku i na strani je dobrih rješenja za Republiku Srpsku. Mi u tom pogledu nemamo nijedan problem, ni sa DNS-om, ni sa Stevandićem", naveo je Dodik.

On je pozvao na potpuno jedinstvo u Republici Srpskoj.

Dodik o protestu studenata

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apelovao je danas na sve na Univerzitetu u Banjaluci da probleme riješe dogovorom. Dodik je rekao da nije upoznat sa detaljima u vezi sa zahtjevima studenata Univeriziteta u Banjaluci, ali da zna da studenti u Srpskoj imaju najbolje uslove za studiranje.

"Vjerujemo da vodimo dobru politiku u visokom obrazovanju i da imamo dobar koncept podrške studentskom standardu", rekao je Dodik novinarima u Nevesinju.

Navodeći da ne zna šta se dešava između rektora i studenata na Univerzitetu u Banjakuci, Dodik kaže da zna da studenti u Srpskoj sada imaju najbolje uslove za studiranje, da su urađeni mnogi studentski domovi i da su troškovi ishrane najjeftiniji u regionu.

Izvor: SRNA