latinica  ћирилица
08/11/2017 |  14:40 | Autor: RTRS

Proslavljena slava Kosovske Mitrovice

Svetom liturgijom u Hramu Svetog Dimitrija i litijom od Hrama do Trga Šumadija danas je u Kosovskoj Mitrovici proslavljena hramovna i slava te opštine.
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica) -
Kosovska Mitrovica (Foto: FB/Kosovska Mitrovica)

Poslije obreda lomljenja slavskog kolača na Trgu Šumadija, Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije je u obraćanju vjernicima poželio da Srbi budu dostojni zaštitničke uloge Svetog velikomučenika Dimitrija.

"Neka nas Sveti Dimitrije čuva i bdi nad nama kao što je čuvao naše pretke. Neka nas molitvama Gospod sačuva na ovim svetim prostorima i da mi sačuvamo sve ono što nam je ostavljeno u nasljedstvo i to ostavimo našim potomcima", naveo je episkop Teodosije.

Lomljenju slavskog kolača prisustvovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predstavnici lokalnih organa vlasti.

Čestitajući slavu svim stanovnicima Kosovske Mitrovice, Đurić im je poručio da budu istrajni i odlučni da ostanu svoji na svome.

"Ovde je svaki dan u godini dan borbe za opstanak, dan borbe za očuvanje našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta, dan borbe za očuvanje naših državnih interesa i institucija", rekao je Đurić i naglasio da je Srbija ponosna na Kosovsku Mitrovicu.

On je poručio da sve dotle dok bude spremnosti da se brane interesi, ništa neće biti izgubljeno.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov prenio je okupljenima na Trgu Šumadija da je cijela Republika Srpska sa braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji.

"Nastavićemo da pomažemo svoj narod na Kosovu i Metohiji, jer bez očuvanja Kosmeta i Srba na njemu, nema opstanka srpskog naroda bilo gdje u svijetu", rekao je Arlov.

Slavski kolač sa zlatnikom na kojem je lik Svetog Dimitrija donirali su građani Republike Srpske preko Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu.

Arlov je podsjetio da je ovo šesti zlatnik, vrijednosti 300 evra, koji su donirali građani Srpske i dodao da će novi zlatnik biti doniran 12. maja opštini Lepsavić i tamošnjoj parohiji.

Litiju od Hrama Svetog Dimitrija do glavnog mosta na rijeci Ibar i Trga Šumadija obezbjeđivali su pripadnici Kosovske policijske službe

Izvor: SRNA