latinica  ћирилица
08/11/2017 |  18:35 | Autor: RTRS

Dačić pozvao ambasadora u Kijevu na konsultacije

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je danas na konsultacije srpskog ambasadora u Ukrajini Radeta Bulatovića, povodom aktuelnih pitanja odnosa Srbije sa tom zemljom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

U saopštenju je navedeno da je Beograd od izbijanja krize u Ukrajini više puta ukazao da poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što je dokazano i prilikom predsjedavanja Srbije OEBS-om.

"Srbija je preduzela i niz konkretnih koraka na procesuiranju srpskih državljanja koji se bore na stranim ratištima, uključujući Ukrajinu, čime je pokazala posvećenost poštovanju svojih međunarodno-pravnih obaveza", piše u saopštenju.

Dačić je istakao da je poznato da su ukrajinski plaćenici učestvovali u zločinima koje su počinile hrvatske snage prema srpskom narodu u Hrvatskoj, koje Ukrajina, za razliku od Srbije, nikada nije osudila.

"Srbija ostaje posvećena izgradnji dobrih odnosa sa Ukrajinom, na principima međusobnog uvažavanja i neće dozvoliti da bude kolateralna žrtva međunarodnih odnosa koji nemaju veze sa Srbijom", poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Najavljeno je da će šef srpske diplomatije narednih dana razgovarati sa Bulatovićem o daljim aktivnostima u vezi sa odnosima sa Ukrajinom.

Izvor: SRNA