latinica  ћирилица
08/11/2017 |  18:41 ⇒ 18:42 | Autor: RTRS

Drljača: Komisija se nije izjasnila o GP u Novom Gradu

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je danas Srni da na posljednjoj sjednici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima nije bilo konačnog rješenja za granični prelaz u ovom gradu.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

"Sjednica Mješovite komisije održana je juče u Zagrebu, a biće nastavljena 4. decembra kada očekujemo izjašnjavanje o ovom pitanju. Nadamo se pozitivnom rješenju za granični prelaz u Novom Gradu, jer ima dovoljno elemenata koji idu u prilog tome", rekao je Drljača.

On kaže da je komisija, osim o ovom, raspravljala o još dva prelaza između BiH I Hrvatske.

"Kada je u pitanju granični prelaz u Novom Gradu, konstatovano je šta su opština Novi Grad i Republika Srpska uradili u vezi sa prekategorizacijom ovog prelaza, a to se odnosi na kvalitet mosta na rijeci Uni, odnosno njegovu nosivost", rekao je Drljača.

On je naveo da su hrvatski članovi Komisije postavili proceduralna pitanja - da li se preduzeće "Hrvatske ceste" slaže sa nalazom ispitivanja nosivosti mosta i kakav je kvalitet puteva od graničnog prelaza prema Glini i Petrinji, odnosno da li kvalitetom zadovoljavaju za saobraćaj terenih vozila.

"Smatramo da nismo konkurencija, odnosno da otvaranje graničnog prelaza u Novom Gradu za tereni saobraćaj neće drugima pričiniti štetu, već će rasteretiti saobraćaj na drugim prelazima", rekao je Drljača.

Na graničnim prelazu u Novom Gradu od ulaska Hrvatske u EU, 2013. godine odvija se samo putnički saobraćaj.

Izvor: SRNA