latinica  ћирилица
09/11/2017 |  12:22 | Autor: RTRS

Moskva odbacila tvrdnje o porijeklu hemijskog oružja

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je neosnovane tvrdnje o "sirijskom porijeklu" sarina koji je korišten u hemijskom napadu u Han Šejhunu, u Siriji, izjavila je portparol Ministarstva Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: Sputnik) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik)

Ona je rekla da u izjavama američkog ambasadora u UN Niki Hejli ne postoji ništa novo, već samo neosnovane optužbe protiv Damaska, što je za Moskvu apsolutno neadekvatno i ne uliva povjerenje u Hejlijevu ni u smislu diplomatske etike, niti sa tačke gledišta zdravog razuma.

Hejlijeva je optužila Rusiju za pokušaj ometanja istrage o napadima hemijskim oružjem u Siriji i podjelu u Savjetu bezbjednosti UN.

U najnovijem izvještaju Organizacije UN za zabranu hemijskog oružja navodi se da je predsjednik Sirije Bašar el Asad odgovoran za upotrebu sarina u Han Šejhunu, u sirijskoj pokrajini Idlib, a da su militanti "Islamske države" odgovorni za upotrebu gasa iperita u Um Hošu, prenosi "Sputnjik".

Moskva je odbacila dokument, uz saopštenje da izvještaj više djeluje kao amaterski dokument, koji je "većinom baziran na pretpostavkama i selektivnoj upotrebi činjenica".

U napadu hemijskim oružjem u Han Šejhunu 4. aprila poginulo je 80 osoba, a 200 je povrijeđeno.

Izvor: SRNA