latinica  ћирилица
09/11/2017 |  15:25 ⇒ 15:28 | Autor: RTRS

Hrvatske muke oko Agrokora

Potpredsjednik Vlade Hrvatske Martina Dalić poručila je danas da u toj zemlji nema političkog progona, te da je uprava "Agrokora", sa Ivicom Todorićem na čelu, podnijela zahtjev za aktivaciju "Leks Agrokora".
Agrokor (Foto: progressive.com.hr) -
Agrokor (Foto: progressive.com.hr)

Dalićeva je rekla da je hrvatska Vlada učinila ono što je njen zadatak, da je prepoznala moguće probleme i predložila zakonski okvir koji je usvojen. Dodala je da danas "Agrokorom" upravljaju povjerioci, te da je ovaj koncern u svojevrsnoj predstečajnoj nagodbi. Ona je navela da nije moguće priznati potraživanja povjerilaca "Agrokora" koji s jedne strane učestvuju u postupku vanredne uprave, a s druge na različitim sudovima i u različitim zemljama pokušavaju naplatiti svoja potraživanja.

Povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak predao je danas Trgovačkom sudu u Zagrebu tabele sa osporenim potraživanjima ruske Sberbanke, koja ukupno iznose oko 1,13 milijardi evra.

Ukupan iznos priznatih potraživanja povjerilaca i dobavljača "Agrokora", prema tabelama koje je danas objavio Trgovački sud u Zagrebu, iznosi više od 5,4 milijarde evra, dok je oko 2,1 milijarda evra potraživanja osporena.

Izvor: SRNA