latinica  ћирилица
09/11/2017 |  17:47 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Tramp i Si Đinping dogovorili investicije vrijedne stotine milijardi dolara

Kineski predsjednik Si Đinping tokom današnjeg sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trampom u Pekinguu rekao je da je uvjeren da bi nastavak stabilnog razvoja kinesko-američkih ekonomskih odnosa najviše doprinio globalnom rastu.
Si Đinping i Donald Tramp - Foto: Beta/AP
Si Đinping i Donald TrampFoto: Beta/AP

Kina je pristala da dalje ublaži barijere za ulazak inostranih investitora na kinesko tržište bankarstva i osiguranja, a postepeno će smanjiti i carine na uvoz automobila. Vrijednost ugovora, koje će prilikom Trampove posjete potpisati kineske i američke kompanije mogli bi dostići 250 milijardi dolara. Ukoliko sve bude išlo prema planu, finalni ugovori biće potpisani do kraja 2018. godineč.

Kina će dobijati i 75 odsto prirodnog gasa iz oblasti Sjeverna padina Aljaske, ukoliko bude realizovan ugovor o izgradnji gasovoda koji su danas potpisale tri vodeće kineske kompanije i vlasti Aljaske. Gasovod bi trebalo da bude pušten u rad do 2024. ili 2025. godine. Potpisivanju ovog ugovora prisustvovali su Tramp i Đinping, ali finansijski detalji nisu objelodanjeni. Procjenjuje se da bi projekat mogao da košta 43 milijarde dolara i da zaposli 12.000 Amerikanaca tokom izgradnje.

Takođe, američki Boing je od kineske kompanije Čajna aviejšen suplajz dobio porudžbinu vrednu 37 milijardi dolara za 300 aviona, među kojima je 260 uskotrupnih letjelica tipa "737" i 40 širokotrupnih aviona "787" i "777". U paketu je i  proizvodnja električnih vozila za prodaju na kineskom tržištu, u vrijednosti od 756 miliona dolara, dok je najveća svjetska energetska kompanija po vrijednosti aktive, Čajna Enerdži Korporejšn, potpisala memorandum o razumijevanju sa SAD o ulaganju 83,7 milijardi dolara u projekte vađenja gasa iz škriljaca, proizvodnji struje i hemijskih proizvoda u američkoj državi Zapadna Virdžinija.

Tramp je ipak još jednom pozvao Kinu da se više angažuje po pitanju rješavanja problema sjevernokorejskog nuklearnog programa istakavši da Kina taj "problem može da riješi brzo i lako".

Za sutra je najavljen susret Trampa i Putina u Vijetnamu, a u okviru azijske turneje američkog predjsednika i taj susret ruski zvaničnici su potvrdili, dok u SAD navode da nije još sve gotovo. Tramp se nalazi na azijskoj turneji tokom koje je posjetio Јapan, Јužnu Koreji i Kinu, a posjetiće još Vijetnam i Filipine.

Izvor: Nezavisne novine