latinica  ћирилица
10/11/2017 |  09:51 | Autor: RTRS

Makron u nenajavljenoj posjeti Rijadu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron je nenajavljeno posjetio Rijad usljed rastuće krize između Saudijske Arabije i Libana, prenijeli su francuski mediji.
Emanuel Makron ( Foto: euobserver.com / Consilium) -
Emanuel Makron ( Foto: euobserver.com / Consilium)

Makronova posjeta je uslijedila nekoliko dana nakon što je premijer Libana Sad Hariri, koji se nalazi u Rijadu, podnio ostavku putem video-konferencije i dodao da se plaši za svoju bezbjednost.

Francuski predsjednik je sa saudijskim zvaničnicima razgovarao i o krizi u Јemenu, gdje se saudijska vojska bori protiv pobunjenika.

Makron je juče posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i tom prilikom najavio posjetu saudijskom prestolonasljedniku princu Mohamedu bin Salmanu, tokom koje planira da naglasi važnost stabilnosti i integriteta Libana.

"Želja mi je da svi libanski politički zvaničnici žive bezbjedno u Libanu, što znači da bi trebalo zauzeti veoma zahtjevan stav prema onima koji bi mogli da predstavljaju prijetnju bilo kom lideru", rekao je Makron.

Francuski predsjednik je dodao da održava nezvaničan kontakt sa Haririjem, koji je izjavio da podnosi ostavku na mjesto premijera jer se plaši da bi mogao biti ubijen, prenosi Bi-Bi-Si.

Francuska je istorijski povezana sa Libanom, koji je bio francuska kolonija do sticanja nezavisnosti tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Srna