latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:57 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Malešević: Planirano više sredstava za investicije u obrazovanju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da je u Prednacrtu budžeta Srpske za narednu godinu za ovo ministarstvo planiran iznos sličan kao i u ovogodišnjem budžetu, s tim što je nešto više sredstava predviđeno za investicije.
Beograd - Dane Malešević, Sajam knjiga - Foto: SRNA
Beograd - Dane Malešević, Sajam knjigaFoto: SRNA

"Prilikom usvajanja Prednacrta budžeta tražili smo da se obezbijede sredstva za Osnovnu školu `Branko Radičević` u Banjaluci, kako bi bilo dograđeno 10 učionica i sala za fizičko vaspitanje", rekao je Malešević.

On kaže da je poražavajuće da djeca u ovoj školi, koju pohađa 1 750 učenika,  nemaju fizičko vaspitanje u fiskulturnoj sali, kao i da učenici idu u tri smjene.

On je naveo da je u Osnovnoj školi "Petar Petrović Njegoš" u Istočnoj Ilidži potrebno izgraditi fiskulturnu salu i dograditi četiri učionice.

"Ovu školu pohađa 750 učenika od kojih neki dolaze iz federalnog Sarajeva. Toj djeci moramo obezbijediti adekvatan prostor za praćenje nastave i da mogu imati fizičko vaspitanje", rekao je Malešević.

Dodao je da je tražio da se obezbijede sredstva i za adaptaciju paviljona jedan i dva Studentskog centra u Banjaluci.

Malešević je naveo da bi u drugom polugodištu trebalo da zaživi pravilnik o oblačenju u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj. Prema njegovim riječima, u toku je i donošenje zakona o srednjem obrazovanju, čiji prijedlog bi trebalo da se nađe u parlamentu Srpske, a po njegovom usvajanju na dnevnom redu će se naći i pravilnik o oblačenju u školama.

Izvor: SRNA