latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:59 | Autor: RTRS

Borenović: Programom predviđeno zapošljavanje boračkih kategorija

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas u Banjaluci da je dokumentom "Program obnove Republike Srpske", koji je sačinila ova partija, predviđeno da u tri godine bude zaposleno do 10.000 lica iz boračkih kategorija, za šta bi iz budžeta Srpske trebalo da bude izdvojeno 30 miliona KM.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

"Posebno smo u dokumentu fokusirani na način na koji se može poboljšati položaj boračkih kategorija u Republici Srpskoj. PDP je spreman i ima plan kako da poboljša položaj boračke populacije i članova njihovih porodica", rekao je Borenović novinarima, nakon razgovora sa predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ o navedenom dokumentu.

On je istakao da PDP predlaže da za svakog člana porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Republika Srpska direktno subvencioniše poslodavce sa iznosom od 50 odsto poreza i doprinosa na platu, a za demobilisane borce sa 20 odsto.

"Veoma prihvatljivom je ocijenjena i naša namjera da bude donesen novi zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i da bude nađen način za rješavanje problema boraca koji imaju više od 65 godina starosti, a manje od 15 godina radnog staža", dodao je Borenović.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić naglasio je da je za ovu organizaciju realan prijedlog PDP-a za zapošljvanje demobilisanih boraca.

"Program zašpošljavanja prihvatljiv je i za poslodavce i sigurno je da bi ovako nešto mnogo značilo demobilisanm borcima i njihovim porodicama. Potrebno je da se omogući našim borcima da ostvaruju pogodnosti kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi", kaže Savčić.

Počasni predsjnik PDP-a Mladen Ivanić, koji je prisustvovao sastanku, smatra da je civilne i vojne invalide u Srpskoj potrebno osloboditi plaćanja putarine za korištenje autoputeva.

"Pisao sam institucijama Republike Srpske da bude promijenjeno zakonsko rješenje, ali na to niko nije reagovao, iako je riječ o maloj stvari, kojom bi se pokazao moralni odnos prema toj kategoriji stanovništva", rekao je Ivanić.

Izvor: SRNA