latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:17 ⇒ 16/11/2017 | 07:39 | Autor: RTRS

U Vladi Srpske i danas konsultacije o budžetu i ekonomskoj politici (VIDEO)

U Vladi Srpske nastavljene su konsultacije o budžetu i ekonomskoj politici. Sa premijerkom Željkom Cvijanović razgovarali su predstavnici Saveza sindikata i ponovili zahtjeve o povećanju plata u realnom sektoru. Konkretnih dogovora nema, osim da će pregovori biti nastavljeni.
Konsultacije u Vladi - Foto: RTRS
Konsultacije u VladiFoto: RTRS

Sindikalci su došli sa konkretnim zahtjevima. Od Vlade i poslodavaca očekuju maksimum u rješavanju gorućih problema radnika.

"To je pitanje potpisivanja opšteg kolektivnog ugovora, povećanje najniže plate koja je 50 odsto od prosečne plate i granski sindikati.. Da se poveća plata, jer je definitivno da su plate najniže u realnom sektoru", poručila je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Donošenje opšteg kolektivnog ugovora je, kaže premijerka, i opredjeljenje Vlade. 

"Razumijemo i zahtjeve Sindikata, jer je i opredjeljenje Vlade da se mora ići na povećanje najniže plate. Mi smo intervencijama od prošle godine uticali na to da do toga dođe. Nisu to veliki iznosi, naravno, ali pokazuju opredjeljenje na koji način treba to zajedno da radimo", rekla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka

Premijerka je poručila da je pregovorima pristupila, kako kaže, ležernije u odnosu na ranije razgovore. Vlada je, kaže Cvijanovićeva, sa Sindikatom napravila reprogram kad su u pitanju stara dugovanja, nastala po osnovu kolektivnog ugovora i to se, poručuje, redovno izvršava.

"Rekla sam i da je bilo nezamislivo prije godinu dana da ulazimo u novu budžetsku godinu, a da ćemo imati izmirena sva dugovanja za poljoprivredu", istakla je Cvijanović.

Iz Vlade poruka i da su zadovoljni postignutim rezultatima.

"Mi kao Vlada nikada nismo proizveli nijedan sistemski problem, ali smo riješili nekoliko sistemskih problema sve godine poslije rata, a povrh svega toga i ovo što nije riješeno je u fazi rješavanja i to su stvari koje ovoj Vladi niko ne može oduzeti", zaključia je premijerka Srpske.

Za desetak dana biće održane nove konsultacije, na kojima će biti jasnije šta od zahtjeva Sindikata može da bude realizovano. U planu su i sastanci granskih sindikata budžetskih korisnika sa resornim ministrima o budžetskim pozicijama u okvirima ministarstava.

Podsjećamo, ministar finansija Zoran Tegeltija upoznao je delegaciju MMF-a da je izrada ključnih ekonomskih dokumenata ide planiranom dinamikom, i da bi Budžet od 3,3 milijarde maraka trebalo da omogući nesmetano funkcionisanje institucija Republike Srpske. Predstavnici Vlade i MMF-a pozvali su institucije BiH da ispune svoje obaveze, radi nastavka aranžmana. Istovremeno, počele su konsultacije o Budžetu i Ekonomskoj politici za narednu godinu. Prvi sastanak nije iznjedrio usaglašavanje oko svih otvorenih pitanja – tek dogovor da će se ponovo sastati u nastojanju da dođu do zajedničkih rješenja.