latinica  ћирилица
15/11/2017 |  21:11 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Plenkoviću prioritet status Hrvata u Srbiji, a na Srbe u Hrvatskoj zaboravio

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u Zagrebu s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji o položaju i statusu Hrvata.
Plenković u Splitu pjeva Tompsonovu pjesmu - Foto: Screenshot
Plenković u Splitu pjeva Tompsonovu pjesmuFoto: Screenshot

Plenković je naglasio da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za hrvatsku vladu zbog čega su ove godine za 70 odsto povećana sredstva za projekte pomoći Hrvatima u Srbiji. Rekao je i da će institucije Hrvatske od institucija Srbije, u svim kontaktima, a posebno putem rada međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obaveza.

Kako se navodi u saopštenju, to se posebno odnosi na "zastupljenost predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima, od lokalnog nivo, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije".

Pripadnicima hrvatske manjine izuzetno je važno obezbjediti što kvalitetnije obrazovanje i informisanje na hrvatskom jeziku i pismu, dodaje se u saopštenju.

o ovom temema Plenković je razgovarao sa predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom i predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavenom Bačićem. Sastanku je prisustvovala i potpredsjednica hrvatske vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova, Marija Pejčinović Burić.

Izvor: B92