latinica  ћирилица
19/11/2017 |  13:04 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Ujedinjena Srpska: Inicijativa za izmjenu Porodičnog zakona Srpske (VIDEO)

U Ujedinjenoj Srpskoj smatraju daje neophodna izmjena Porodičnog zakona Republike Srpske u kojem bi se u čl.79 definicija "samohrani roditelj" proširila sa određenjem da je samohrani roditelj i onaj kojem je presudom suda dijete povjereno na njegu i brigu, a drugi roditelj ne izvršava svoju obavezu plaćanja alimentacije, poručila je potpredsjednica Ujedinjene Srpske Natalija Trivić na pres konferencije na kojoj su o položaju žena i važnosti razvoja ženskog preduzetništva govorile i članica Predsjedništva aktiva žena stranke Rankica Panić, predsjednica Aktiva žena Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković i predsjednica banjalučkog Aktiva žena stranke Minja Šurlan.
Ujedinjena Srpska - Foto: RTRS
Ujedinjena SrpskaFoto: RTRS

Ujedinjena Srpska pokrenuće inicijativu za izmjenu Porodičnog zakona Republike Srpske koja se odnosi na statusno određenje šta je to samohrani roditelj, najavila je potpredsjednik te stranke Natalija Trivić.

Članom 192. Krivičnog zakonika Republike Srpske ("Službeni glasnik RS", broj 64/17) predviđena je krivična odgovornost za izbjegavanje obaveze plaćanja alimentacije, a sudovi kod razvoda braka donose presude o plaćanju alimentacije. U realnosti, ne primjenjuje se izvršenje sudske presude plaćanja alimentacije niti kaznene mjere za neizvršavanje obaveze definisane navedenim zakonom. Samohrani roditelj i djeca su nepostupanjem po sudskim izvršenjima, a u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske, oštećeni. Potrebno je naći model da se Okružno tužilaštvo, koje postupa po krivičnoj prijavi, animira na sprovođenje postojećeg zakona.
Nedovoljno uređeni zakonski okviri, stigmatizacija u društvu, emotivni i organizacijski izazovi samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno susreću samohrani roditelji. Problemi finansijske prirode kao i naplata alimentacije nalaze se na vrhu te liste.

Obavezno izdržavanje djeteta regulisano je Porodičnim zakonom Republike Srpske ("Službeni glasnik RS", br. 54/02, 41/08 i 63/14) koji kaže da su roditelji dužni da izdržavaju mldb. djecu i da iskoriste sve svoje mogućnosti i potencijale da ostvare prihod i izdržavaju djecu.

Članom 192. Krivičnog zakonika Republike Srpske ("Službeni glasnik RS", broj 64/17) predviđena je krivična odgovornost za izbjegavanje te obaveze, a sudovi kod razvoda braka donose presude o plaćanju alimentacije.

Ipak, iskustva pokazuju da se u 80 posto slučajeva ta obaveza ne izvršava, izbjegava se, a sudskom presudom je obavezujuće plaćanje doprinosa za izdržavanje djeteta odnosno alimentacija.
U Republici Srpskoj definicija samohranog roditelja je također nepotpuna, jer u Porodičnom zakonu Republike Srpske, čl. 79, piše da je samohrani roditelj onaj koji samostalno vrši roditeljsko pravo nad djetetom, a čiji je drugi roditelj umro ili nije poznat.

S tim u vezi možemo zaključiti da Zakon prepoznaje samostalnog roditelja samo u slučaju da je partner/ka umro/la ili je, recimo, na služenju zatvorske kazne, dok to isto ne prepoznaje u slučajevima razvoda, kada drugi roditelj ne vrši svoju roditeljsku dužnost poput, na primjer, plaćanja alimentacije.
Činjenica da jedan roditelj nije zaposlen i da nema redovne mjesečne prihode ne bi smio da utiče na određivanje obaveze izdržavanja, međutim, praksa pokazuje da najčešće očevi izbjegavaju plaćanje jer mnogi od njih obavezu plaćanja i izdržavanja djeteta tumače kao davanje novca majci, smatrajući da plaćanjem takvog izdražavanja djeteta izdržavaju i majku.

Krivično djelo izbjegavanja davanja izdržavanja se može posmatrati kao ekonomsko nasilje usmjereno protiv članova porodice, koje naročito pogađa žene i maloljetnu djecu, odnosno djecu koja se redovno školuju i poslije navršene 18. godine života, budući da žene u velikom broju slučajeva preuzimaju obavezu brige i staranja za djecu nakon prekida zajednice života, razvoda ili u slučaju samohranog roditeljstva.
U nekim situacijama dolazi i do krivičnih prijava, a zakon navodi da "onaj ko ne plaća alimentaciju može da se osudi na kaznu zatvora u Republici Srpskoj dvije godine, a u FBiH tri godine ili da se uslovno osudi", međutim, u BiH do sada ne postoji nijedna kazna zatvora, što je krivica suda.

Razvedeni samohrani roditelji i njihova djeca su sve brojniji u populaciji Srpske koje Porodični zakon ne prepoznaje kao ranjivu kategoriju, dok je izbjegavanje plaćanja alimentacije i dalje problem bez rješenja , istakli su Ujedinjenoj Srpskoj.

M.Blagojević/RTRS