latinica  ћирилица
20/11/2017 |  10:37 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Udruženje žena iz Podrašnice predstavilo projekat "Kuća dobre sofre" (VIDEO)

Udruženje žena „Naša žena“ iz Podrašnice kod Mrkonjić Grada, predstavilo je projekat „Kuća dobre sofre“. Riječ je o promociji proizvodnje zdrave, tradicionalne krajiške hrane. Ovo udruženje postoji 15 godina i realizuje projekte iz oblasti etno i ruralnog turizma.
Kuća dobre sofre - Foto: RTRS
Kuća dobre sofreFoto: RTRS

Selo Podrašnica, nalazi se između planinskog masiva Lisine i Dimitora. Početkom osamdesetih godina prošlog vijeka dobilo je status turističkog sela u BiH.

Projekatom “Kuća dobre sofre“ promoviše se zdarava hrana i seoski turizam.

Predsjednik Udruženja Borjana Јanković rekla je da kroz projekat "Kuća dobre sofre", koji finansira opština Mrkonjić Grad, promovišu vrijednosti seoskog turizma, kroz gastro ponudu.

"Podržavamo tradiciju, nudimo okuse našega kraja, od mlijeka, mliječnih proizvoda, žitarica. Nadamo se da će ovo biti poznata turistička destinacija, a u blizini imamo i eko-izletište `Zelenkovac`", rekla je Јankovićeva.

Saradnik Udruženja Slobodan Ćoćkalo naveo je da žene iz ovog Udruženja vjerno baštine tradiciju, ne samo podraškog nego i mrkonjićkog kraja.

"Osnovni cilj jeste promocija tradicionalnih vrijednosti radi jačanja turističkih potencijala koji ovdje postoje. Ideja o domaćoj hrani se dobro širi i vjerujem da će i druga udruženja krenuti ovim stopama", rekao je Ćoćkalo.

Posjetioci su mogli da probaju ukusna jela kao što su kukuruza, uštipci, krofne, sarma, sir, kajmak, a poseban specijalitet bila je ljevuša od heljde.

Udruženje žena “Naša žena“ u svojim prostorijama organizovalo je mali etno-muzej u kojem su predstavile narodne rukotvorine mrkonjićkog kraja. Na upotrebu su dobile i etno kuću, koja se nalazi uz put koji vodi prema Јadranskom moru.