latinica  ћирилица
22/11/2017 |  13:56 | Autor: RTRS

EU: Zemlje u regionu da rade na pomirenju i regionalnoj saradnji

Brisel je, povodom presude generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, izrazio nadu da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene za rad s ciljem pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.
Evropska Unija - Foto: AFP
Evropska UnijaFoto: AFP

"Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama zastupanjem i poštovanjem ovih opredjeljenja", ističe se u izjavi za javnost portparola EU Maje Kocijančić.

U izjavi se navodi da EU ne komentariše pojedinačne presude Haškog tribunala, ali da ih u potpunosti poštuje i podržava njegov rad.

Konstatujući da se današnja presuda u slučaju nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj istoriji BiH, regiona i Evrope, u izjavi se navodi da su ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina osnovna ljudska obaveza.

"Saosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije", dodaje se u izjavi i ističe potreba za potpunom saradnjom sa Haškim tribunalom, kao i sa njegovim nasljednikom - Mehanizmom za međunarodne krivične sudove.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: SRNA