latinica  ћирилица
22/11/2017 |  17:42 | Autor: RTRS

Soči- Deklaracija o rješavanju sirijske krize

Predsjednici Rusije, Irana i Turske usvojili su zajedničku deklaraciju o saradnji ove tri zemlje u rješavanju sirijske krize, rekao je u Sočiju ruski predsjednik Vladimir Putin.
Rohani, Putin, Erdogan (foto: © VGTRK) -
Rohani, Putin, Erdogan (foto: © VGTRK)

"Dokument definiše prioritete za dalju saradnju Rusije, Turske i Irana koji imaju prednost po pitanju sirijske krize i postavlja konkretne zadatke za budućnost", rekao je Putin novinarima nakon trilateralnog samita.

Putin je nakon sastanka sa liderima Turske i Irana, Tajipa Erdogana i Hasana Rohanija, rekao da su se tri zemlje saglasile da pojačaju saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući Islamsku državu.

"Potvrdili smo spremnost da intenziviramo saradnju s ciljem konačnog obračuna i uništenja `Islamske države`, grupe Al Nusra front i drugih ekstremističkih grupa", rekao je Putin.

Lideri tri zemlje su se takođe, saglasili, oko promovisanja mirovnih pregovora iz Astane te potvrdili značaj očuvanja suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije.

Putin je rekao da su predsjednici Irana i Turske podržali inicijativu Rusije o pokretanju nacionalnog dijaloga u Siriji, kao i da su dogovoreni prvi koraci ka otvaranju sve-uključujućeg dijaloga naroda Sirije.

Kako je naveo predsjednik Rusije, Iran i Turska su podržali sazivanje sirijskog narodnog kongresa, a diplomatama je naloženo da rade na sastavu i datumu održavanja ovog skupa.

Prema Putinovim riječima, sirijsko rukovodstvo je spremno za mirovni proces, ustavne reforme i slobodne izbore.

Rohani je rekao da su Turska, Iran i Rusija pozvale sve zemlje da pomognu u rješavanju situaciju u Siriji.

Izvor: SRNA