latinica  ћирилица
22/11/2017 |  21:33 ⇒ 23/11/2017 | 12:55 | Autor: RTRS

Dodik: Ako bi bilo odvojeno Kosovo, šta sa Srpskom?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi, ako se u Srbiji pokrene definitivno odlučivanje o Kosovu i Metohiji, na dnevni red trebalo staviti i pitanje Srpske.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

Dodik je napomenuo da to kaže hipotetički i istakao da je zvanični stav Srpske da ne priznaje samoproglašeno Kosovo i poštuje teritorijalni integritet Srbije.

On je naveo da zvaničnici Srpske od početka prate Srbiju po pitanju Kosova, da poštuju njen stav u vezi sa teritorijalnim integritetom i da se Republika Srpska u tom pogledu ponaša dosljedno.

- Mislimo da je nemoguće gotovo dva identična slučaja u neposrednoj blizini, kako to želi Zapad, različito posmatrati i govoriti o Kosovu da može da bude nezavisno, a da Republika Srpska ne može. Pozicija Zapada je od samog početka bila upravo ta da onemogući bilo kakvo pozivanje na identične uslove. O statusu Prištine i Kosova odlučuje Srbija, čiji stav u vezi sa teritorijalnim integritetom mi poštujemo i zato smo iza stava Srbije vezano za sve te odluke - rekao je Dodik za Sputnjik.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa crtanjem mapa na Balkanu pred kamerama, koje je izazvalo mnogo reagovanja, Dodik je rekao da mu je bilo postavljeno hipotetičko pitanje koje bi podrazumijevalo dugoročna rješenja.

- Ono što sam rekao može se smatrati nekim mojim mišljenjem, odnosno, kao moj hipotetički odgovor na hipotetičko pitanje. Ništa više. Može to sada da upotrebljava i zloupotrebljava ko kako hoće. Ima različitih mišljenja o svemu, a zvanični stav je ono što je javno i ono što se poštuje - rekao je Dodik.

On ističe da nije ključno pitanje Kosova, već Republike Srpske koje je htio da apostrofira.

- Nemoguće je razgovarati o tome da neko odvoji Kosovo, a da Republika Srpska ostane u BiH. To je osnovna poruka i te moje karte i tog mog stava. Prema tome, na hipotetičko pitanje - šta ako bude odvojeno Kosovo, ako je to uopšte moguće, ako je to konstelacija odnosa, onda je nama pitanje - šta sa Republikom Srpskom? I to je ključno pitanje. Naravno, i dalje tako mislim - rekao je Dodik.

Dodik kaže da uporno otvara pitanje Republike Srpske, jer je ona nezadovoljna i smatra da su joj bezočno otimali njeno pravo i nadležnosti, te podsjeća da su Srbi prihvatili Dejtonski sporazum, koji je potom nasiljem promijenjen, kao i ustavni poredak BiH.

- Republika Srpska ima pravo da kaže, kao strana-potpisnica Dejtonskog sporazuma i strana za bilo kakve dogovore u okviru BiH, da je grubo pritisnuta, maltretirana kao republika i da, suprotstavljajući se nizu mjera visokog predstavnika, nije uspjela da zaustavi ta sramna otimanja njenih nadležnosti - naglasio je Dodik i poručio da Srbi ne misle da žive u takvoj BiH.

On ističe da Republika Srpska može da ostane u BiH samo pod uslovom da u ovoj zemlji bude vraćen ustavni poredak koji danas ne postoji.

- Ustavni poredak BiH srušen je nasiljem visokih predstavnika, prije svega - rekao je Dodik.

Izvor: SRNA