latinica  ћирилица
23/11/2017 |  19:21 ⇒ 24/11/2017 | 10:39 | Autor: RTRS

Moskva: Presuda generalu je nastavak antisrpskog tumačenja rata! (VIDEO)

Oštra osuda haške presude stiže iz Moskve! Haški tribunal nije ispunio zadatak nepristrasnog kažnjavanja svih koji su počinili zločine. Ovako je rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocijenilo rad suda u Hagu.
Marija Zaharova, portparolka MIP Rusije - Foto: RT
Marija Zaharova, portparolka MIP RusijeFoto: RT

Istovremeno, američki Stejt department se, kako navodi Glas Amerike, oglasio prilično neodređeno. Navode da su primili k znanju presudu Mladiću, a region pozivaju na uzdržanost.

Ovakva politika ne doprinosi realizaciji principa neizbježnog kažnjavanja za ratne zločine. I ne samo to – svakim korakom sve više otežava proces pomirenja na Balkanu, ocjenjuje Zaharova.

- Objektivno govoreći, Haški sud nije ispunio zadatak da nepristrasno kazni sve one koji su počinili zločine. Štaviše, selektivnim pravosuđem opravdao je pojedince, uprkos postojećim dokazima i otvorio im put u politički život. Istu stvar učinio je i Sud BiH, koji nije uvidio zločine ratnog komandanta tzv. Armije BiH Nasera Orića, čiji su borci iz Srebrenice između '92. i '94. napadali srpske civile - rekla je Marija Zaharova, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Osim toga, Tribunal nije ispunio ni osnovne principe poštovanja prava na život i pružanje medicinske pomoći onima kojima se sudi, dodaje Zaharova. Podsjeća, da Mladiću nije bilo dozvoljeno da putuje u Rusiju na liječenje, iako je zvanična Moskva dostavila garancije. Svi potezi jasno pokazuju politiku Haga.

- Inferiornost logike Haškog tribunala ogleda se i u tome što je i pored utvrđivanja krivice Mladića da je osoblje UN držao kao taoce, iako ih je time sačuvao od bombi NATO-a, zanemario činjenicu da je NATO bombardovanjem bespravno sprovodio vojnu operaciju na teritoriji tadašnje Јugoslavije. U tim napadima poginulo je mnoštvo civila i djece, a da niko na Zapadu zbog toga nije odgovarao - navela je Zaharova.

ezimirajući efekte rada Tribunala koji se do kraja godine gasi, Zaharova je poručila da računaju na to da će svi mehanizmi, uključujući i mogućnost podnošenja žalbi, biti maksimalno efikasni, kada je riječ o procesu generala Mladića. Zarad očuvanja mira na Balkanu, neophodno je da budu profesionalni i bez predrasuda, zaključila je Zaharova.