latinica  ћирилица
01/12/2017 |  11:41 ⇒ 14:04 | Autor: RTRS

Za američke senatore Balkan prioritet

Američki senator Ron DŽonson na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu izjavio je da će Amerika propustiti istorijsi trenutak ako ne učini sve što može da ojača veze sa zapadnim Balkanom.
Bijela kuća u Vašingtonu -
Bijela kuća u Vašingtonu

U debati posvećenoj "oblikovanju balkanske budućnosti u doba nesigurnosti", koju je organizovao Atlantski savjet Hojt Јi, visoki funkcioner Stejt Dipartmenta i novi ambasador u Makedoniji, rekao je da se problemi u regionu moraju rješavati urgentno jer bi, u suprotnom, moglo doći do destabilizacije Balkana. Istakao je da su važna partnerstva - između vlada, sa EU i SAD koja predstavljaju dvosmjernu ulicu, ali je pomenuo i značaj posvećenosti rukovodstava zemalja regiona, naročito posvećenost procesu evroatlantskih integracija. Naglasio je da SAD namjeravaju da ostanu dio tog procesa.

Siril Miler, potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, istakao je da su ključne oblasti reformi na zapadnom Balkanu koncentrisane na barijere na tržištu rada, koje i dalje postoje.

Јanuš Bugajski, viši saradnik Centra za evropske političke analize, predložio je tri strategije - prva je borba protiv destabilizacije spolja, izgradnja funkcionalnih i međunarodno priznatih država i integracija u EU i NATO.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, Hedvig Morvaj, konstatovala je da je do složene situacije na zapadnom Balkanu došlo zbog toga što su izgubljene smjernice u vremenu vrlo komplikovanih globalnih promjena i neizvjesnosti.

Izvor: Nezavisne novine