latinica  ћирилица
01/12/2017 |  16:42 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Preminuo Zdravko Marijanac, redovni profesor PMF-a u penziji

Danas je u Banjaluci, nakon kraće bolesti, preminuo dr Zdravko Marijanac, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u penziji.
prof. dr Zdravko Marijanac (foto:pmf.unibl.org) -
prof. dr Zdravko Marijanac (foto:pmf.unibl.org)

Funkciju dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci obavljao je od osnivanja fakulteta 1996. godine do 2002. godine.

Zdravko Marijanac  rođen je 1936. godine u Јajcu. U dugom i bogatom radnom vijeku obrazovao je generacije mladih geografa. Bio je član Senata Republike Srpske, član Savjeta za visoko obrazovanje u Republici Srpskoj, član prvog Odbora za reproduktivno zdravlje i demografiju pri ANURS-u, rukovodilac odjeljenja prirodnih nauka i urednik ljetopisa Matice Srpske (za prirodne nauke).

Јedan je od osnivača i prvi predsjednik Geografskog društva Republike Srpske, pokretač naučnih časopisa i autor nekoliko knjiga i velikog broja naučnih radova iz oblasti geografije. Za svoj doprinos razvoju društva i nauke dobitnik je više društvenih priznanja.

Komemoracija u znak sjećanja biće održana u ponedeljak 04.12.2017.godine u 11.00 časova u amfitetaru Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjauci, a sahrana na Novom groblju  u 14.00 časova.