latinica  ћирилица
01/12/2017 |  19:23 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Fotije i Gutić o povratku, restituciji i obnovi Sabornog hrama u Tuzli

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije razgovarao je danas u Tuzli sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem o povratku Srba na područje ovog kantona, restituciji imovine i obnovi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu.
Tuzla: episkop Fotije - Gutić - Foto: SRNA
Tuzla: episkop Fotije - GutićFoto: SRNA

Gutić je na sastanku istakao da je Vlada Tuzlanskog kantona, osim redovne podrške vjerskim zajednicama, koja se definiše i kao posebna stavka u budžetu, dva puta ove godine interventno djelovala odobravajući finansijska sredstva Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ za realizaciju pojedinačnih projekata.

"Drago nam je da smo bili u prilici ove godine da odobrimo finansijska sredstva za sanaciju krova na Svetosavskom domu kod hrama Silaska Svetog Duha na apostole u Podgajevima", rekao je Gutić.

On je dodao da su ovakvi projekti i prilika da se pokaže kako kantonalna Vlada brine o svim građanima i uvažava njihove vjerske potrebe, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona.

Gutić je episkopa Fotija upoznao o tome da Tuzlanski kanton ima dobre rezultate u oblasti povratka i da svake godine odobrava približno podjednaka finansijska sredstva kako za povratak na područje Republike Srpske, tako i za podršku povratka na područje ovog kantona.

U pogledu restitucije imovine, iako tu Tuzlanski kanton nema direktnu nadležnost, dogovoreno je da se u narednom periodu izvrši analiza pravnih propisa, te pokuša iznaći mogućnost omogućavanja raspolaganja imovinom koja je predmet restitucije, radi ostvarivanja određenih koristi i prevencije njenog daljeg propadanja.

Govoreći o obnovi Sabornoig hrama, Gutić je nagovijestio da će finansijska sredstva namijenjena podršci vjerskim institucijama u narednoj godini biti nešto veća nego ove godine.

Sastanku u kabinetu kantonalnog premijera pristsuvovali su i sveštenici Sabornog hrama Milan Topić i Miloš Trišić, potpredsjednik kantonalne Skupštine Slađan Ilić i ministri pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Ivana Kulić i industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

Izvor:Srna