latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:05 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Odluka EU: Sa Srbijom se otvaraju Poglavlja 6 i 30

EU donijela je danas i formalno odluku o otvaranju Poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa Srbijom. Poglavlje 6 pokriva oblast prava privrednih društava a poglavlje 30 ekonomske odnose sa inostranstvom.
Srbija i EU - Foto: TANЈUG
Srbija i EUFoto: TANЈUG

Iako je i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama do posljednjeg trenutka bilo predmet razmatranja među državama članicama, nezvanično, pet članica Unije nije dalo ”zeleno svjetlo” za njegovo otvaranje. Prema diplomatskim izvorima u Briselu, među članicama koje ovoga puta nisu odobrile otvaranje ovog poglavlja nalaze se Njemačka i Francuska.

Ambasadori zemalja članica na sastanku u Briselu usvojili su zajedničku pregovaračku poziciju EU, o kojoj je dogovor postignut prethodno na nivou radne grupe, čime je praktično učinjen i posljednji korak u proceduri za otvaranje poglavlja 6 o kompanijskom pravu i 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Estonija, kao zemlja predsjedavajuća EU, zakazala je međuvladinu konferenciju na kojoj će biti otvorena nova poglavlja za ponedjeljak 11. decembar u Briselu, gdje se tog dana održava sastanak Savjeta ministara EU. Na konferenciji će uz delegaciju Srbije i Evropske komisije, učestvovati i predstavnici svih zemalja članica EU.

Zaključno sa Poglavljima 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od ponedjeljka imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja već preliminarno zatvorena.

Srbija je u Brisel dostavila i pregovaračke pozicije za Poglavlja 33 o budžetskim i finansijskim odrednicama, Poglavlje 13 o ribarstvu i 9 o finansijskim uslugama, ali o otvaranju ovih poglavlja još nije postignuta saglasnost između zemalja članica.

Izvor: Srna