latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:59 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Trebinje zapošljava pripravnike (VIDEO)

U Trebinju je u toku realizacija programa samozapošljavanja i zapošljavanja pripravnika. Gradska uprava je za 77 aplikanata koji će pokrenuti ili proširiti vlastiti biznis obezbijedila 12.500 KM bespovratnih novčanih sredstva. U narednih 12 mjeseci Grad će finansirati i pripravnike.
Opština Trebinje - Foto: RTRS
Opština TrebinjeFoto: RTRS

Šansu za prvi posao, i to u realnom sektoru, dobilo je 14 pripravnika sa visokom stručnom spremom, a sredstva za njihove plate u narednih godinu dana, obezbijeđena su iz gradskog budžeta. Prema najavama nadležnih, programi zapošljavanja pripravnika, kao i podrška samozapošljavanju nastavljaju se i u narednoj godini. Danas su potpisani ugovori sa 25 aplikanata o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za pokretanje vlastitog biznisa.

Ilija Imšir uzgojem svinja bavi se 14 godina i ovo je, kaže, prva finansijska pomoć, koju je dobio. 12 500 KM iskoristiće za proširenje farme i zapošljavanje jednog radnika.

- Do sada sam uzimao kredite, ovo je prva i prava podrška - kaže Imšir.

Od 77 apliaknata koji su dobili bespovratna sredstva najviše ih je iz oblasti poljoprivrede. Za tu granu i subvencija su najviše, do 12.500 KM, dok su za sektor usluga i trgovine najmanji. Bez obzira na iznos, kažu, podrška je veoma važna za pokretanje ili opstanak u nekom poslu.

Za podršku malom biznisu koji bi u budućnosti mogao postati ozbiljan činilac privredne slike Trebinja iz budžeta će biti izdvojeno oko 468.000 KM. Nadležni najavljuju da na ovom neće stati.

- Grad Trebinje će zbog njihovog hrabrog poteza donijeti odluku da u budžetu budu dodatno nagrađeni nepovratnim sredstvima u 2018. godini - najavljuje gradonačelnik Luka Petrović.

U budžetu je planirano i oko 150.000 za program zapošljavanja pripravnika. Potpisani su ugovori sa 14 poslodavaca iz realnog sektora, a plan je da se šansa za pripravnički staž obezbijedi nezaposlenim osobama sa VSS.

- Za one koji imaju do 180 bodova plata je 450 KM plus doprinsi, dok je za one sa 240 bodova plata 550 KM - kaže Petrović.

Na evidenciji trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje je 245 lica sa fakultetskom diplomom. Nadležni najavljuju da će šansu za pripravnički staž dobiti svi oni koji su završili fakultet do 31. 12. 2016. godine.