latinica  ћирилица
07/12/2017 |  18:47 ⇒ 08/12/2017 | 10:01 | Autor: RTRS

Dan poslije bh. diplomatske bruke; Ima li kazne za takav ispad? (VIDEO)

Diplomatski ispad Bakira Izetbegovića u Beogradu i danas je glavna politička tema.
Izetbegović - Diplomatski skandal - Foto: RTRS
Izetbegović - Diplomatski skandalFoto: RTRS

Da se Izetbegović ne zna ponašati, ni držati protokola, što šteti ionako lošem ugledu BiH, stav je svih političkih aktera koji su se danas oglasili. Da li će loš imidž biti jedina šteta jučerašnjeg skandala?

Osim što nema iznenađenja, nema ni posljedica, šta god da bilo koji predstavnik bilo kojih institucija u BiH uradi – zaključak je koji se nameće nakon sramote koju je Bakir Izetbegović priredio BiH. Nepoštovanje protokola, dogovora, zemlje domaćina, svojih kolega iz Predsjedništva, a na koncu i države koju predstavlja, spisak je stvari koji svi, osim bošnjačkog korpusa, Izetbegoviću danas stavljaju na teret. Јedina razlika u odnosu na uobičajeno ponašanje Izetbegovića, kaže predsjednik Republike Srpske, jeste to što nije izdržao da se vrati u Sarajevo, nego je dogovor odmah prekršio.

- Naravno, nisam ni imao iluzuju o tome da je Vučić očekivao bilo kakav dogovor sa Predsjedništvom. Srbija ostaje snažan i navjažniji faktor stabilnosti u regionu. Da bi uspjela u toj misiji, potrebno je da ima partnere. Očigledno je da BiH nema strukture koje mogu biti partneri za dodatnu stabilizaciju i to je ono što je deficit tog sastanka. Ali, napori Srbije da obezbijedi stabilnost regiona, apsolutno je vidljiva kroz ovaj sastanak - rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

- Nije trebalo ići u Beograd sa neusaglašenim stavovima i bolje da je ta posjeta bila i kasnije - smatra predsjednik DNS Marko Pavić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da je Izetbegović osramotio BiH u Beogradu.

- To je ružna slika BiH koja je otišla u javnost. U pripremi posjete koja je jedna od najvažnijih ovog saziva Predsjedništva, trebalo je da dođe do usaglašavanja stavova - naglasio je Čubrilović.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić naglašava da "sarajevocentrična politika ne može da opstane na bazi uvažavanja, korektnih stavova i saradnje. Ona opstaje samo na incidentima i izazivanju napetosti".

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić kaže da je Izetbegović u Beogradu pokazao primitivizam i zbog toga Republika Srpska i dalje treba da bude krajnje oprezna, jer je teško sa takvim političarem graditi budućnost.

Izetbegović je napravio diplomatski presedan, i po ko zna koji put, sve neprijatno iznenadio svojim ponašanjem, poručuje SDS.

- Izetbegović je juče, praveći diplomatski skandal, saopštio javnosti da će to pitanje biti tretirano u okvirima Dejtonskog sporazuma, a to znači da bez srpskog člana Predsjedništva to pitanje neće moći biti na dnevnom redu - kaže predsjednik SDS Vukota Govedarica.

I predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je Izetbegovićevo ponašanje nediplomatsko i u najmanju ruku nepristojno. Ni hrvatski predstavnici u BiH nisu oduševljeni jučerašnjim ispadom. Bariša Čolak (HDZ BiH) kaže da Izetbegović koči napredak BiH. Hrvatski delegat u Domu naroda Mario Karamatić ističe da je Izetbegović u Beogradu potvrdio svoju dosadašnju politiku.

- Izetbegović je pokazao da se ne zna ponašati i pridržavati protokola. Njegov jučerašnji istup u Beogradu je primjer elementarne nepristojnosti i pokušaj dodvoravanja svom biračkom tijelu i ništa više - smatra Karamatić.

Da li će zgražavanje na Izetbegovićevo ponašanje biti maksimalna kazna za skandal koji je priredio - znaće se čim se oglase njegove kolege iz Predsjedništva. A predsjedavajući Dragan Čović i član Predsjedništva Mladen Ivanić danas nisu htjeli da odgovore na naše pitanje – hoće li Predsjedništvo zasjedati zbog diplomatskog ispada koji je Izetbegović napravio.