latinica  ћирилица
08/12/2017 |  08:59 ⇒ 12:19 | Autor: RTRS

Srbija pritvara vrata za neke ambasadore?

Srbija razmišlja da uvede ozbiljne izmjene u vezi sa kontaktima stranih ambasadora sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, pišu beogradski mediji.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

Kako se naovdi, razmišlja se o uvođenju principa reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa državnim vrhom Srbije i da se "prolaz" na sastanke sa Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i emisari Srbije imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, od 69 ambasadora koliko Srbija ima u svijetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti.

Na prijem, kako se navodi, čekaju ambasadori Srbije u 11 evropskih država - Italija, Belgija, Holandija, Austrija, Finska, Velika Britanija, Danska, Španija, Portugalija, Francuska, Njemačka.

Ni ambasadori Srbije u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Јapanu, Јužnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na dužnost i predali akreditive.

Od zemalja u regionu, "hladan" tretman prema diplomatama iz Srbije imaju Albanija i Crna Gora, gdje ambasadori, takođe, nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Opcija povlačenja "ručne" u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najprije davao neprimjerene izjave o spoljnoj politici Srbije, a zatim se žalio da mjesecima čeka na prijem kod Dačića.

Izvor: SRNA