latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:05 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Zvornik: Brojni problemi ratnih vojnih i invalida rada (VIDEO)

Na području Zvornika živi oko hiljadu ratnih vojnih invalida i još oko 900 invalida rada. Iako je Gradska uprava posljednjih godina pokušala unaprijediti njihov život i dalje su brojni problemi sa kojima se svakodnevno susreću.
Položaj invalida - Foto: RTRS
Položaj invalidaFoto: RTRS

Miloš Vojinović iz Branjeva kod Zvornika je ratni vojni invalid četvrte kategorije. Protekli rat, kaže pamti po stradanju i seobi, a mir po nerazumijevanju javnih ustanova.

"U našim ustanovama na nekoliko mjesta piše da prednost imaju ratni vojni invalidi, porodice poginulih, ali to se ustvari ne uvažava", ističe Vojinović.

Ovo je samo jedan od problema sa kojima se invalidi susreću. Najveći se odnose na nezaposlenost i arhitektonske barijere.

"U ovoj godini je zaposleno osmoro djece, a zaposlenje je riješeno i za oko deset ratnih vojnih invalida. Glavni problemi sa kojima se susreću invalidi rada su socijalne i materijalne prirode", rekao je Dragislav Mijanović, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Zvornik.

Glavni problemi sa kojima se susreću invalidi rada jesu socijalne i materijalne prirode, njih više više od 300 prima ispod 200 KM penzije.

Radenko Јosipović, predsjednik Saveza invalida rada Zvornik kaže da je većina te populacije ispod granice siromaštva i bijede.

U cilju rješavanja problema sa arhitektonskim barijerama iz Gradske uprave ističu da planiraju uraditi svojevrstan katastar barijera.

"Invalidna lica imaju pristup svim instituicjama, pristup šetalištu, mogu praktično iz bilo koje tačke A doći u bilo koju tačku B u našem gradu, da ih niko ne mora podizati ni pomagati", naglašava Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Zvornički invalidi su zadovoljni kada je riječ o saradnji sa Gradskom upravom, ali očekuju značajniju pomoć Vlade Republike Srpske.