latinica  ћирилица
08/12/2017 |  16:54 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Andrićgrad: Mehmed-paša obezbijedio opstanak Pećke patrijaršije (FOTO/VIDEO)

U Andrićgradu je sinoć održan skup posvećen temi "Život Mehmed-paše Sokolovića". Na skupu je istaknuto da Mehmed-paša Sokolović nije bio samo graditelj, vojskovođa i moćnik, već i čovjek koji je obezbijedio opstanak Pećke patrijaršije.
Andrićgrad- Skup o životu Mehmed-paše Sokolovića - Foto: SRNA
Andrićgrad- Skup o životu Mehmed-paše SokolovićaFoto: SRNA

Mehmed-paša Sokolović je bio dio našeg plemstva, čovjek koji je u vremenu kada smo gubili svoju državnost postao jedan od njihovih, a nikada nije prestao da bude jedan od naših, istakao je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

- Mehmed-paša nije bio samo graditelj ili vojskovođa, već čovjek koji je obezbijedio opstanak Pećke patrijaršije - istakao je Kusturica.

Andrićgrad- Skup o životu Mehmed-paše Sokolovića (Foto: SRNA)

On smatra da istoriju treba posmatrati kao zbir sintetičkih svojstava, gdje sve nije ni crno, niti bijelo, te da upravo u prošlosti treba tražiti ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i djelu Mehmed-paše Sokolovića.

- Kad se pogleda evropsko vrijeme, koje nam je isticalo sve vrijeme srednjeg vijeka, mi govorimo o Evropi, što bi rekli Hrvati, koja je križala svoje ulice pod pravim uglom, pravila trgove na kojima se odvijao društveni život. Kod nas je to ostalo u srednjem vijeku i stvaralo je resentime, nezadovoljstvo, loš odnos prema prošlosti. Mislim da upravo u toj prošlosti treba da tražimo ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i djelu Mehmed-paše Sokolovića - istakao je Kusturica.

Značaj obnove Pećke patrijaršije 1557. godine, kao temelja srpskog nacionalnog indentiteta, doprinio je značajnom mjestu Mehmed-paše Sokolovića u srpskoj istoriji, čovjeka koji je se školovao u Mileševi i koji je kao pravoslavac tokom danka u krvi odveden u otomansko carstvo.

Andrićgrad- Skup o životu Mehmed-paše Sokolovića (Foto: SRNA)

O porijeklu, životu i karijeri u otomanskom carstvu gdje je stigao do mjesta velikog vezira, okupljenima je govorio i istoričar iz turske Enes Demir.

- Mehmed-paša Sokolović je druga po važnosti ličnost u Osmanskom carstvu, značajna kako u turskoj, tako i srpskoj istoriji - rekao je Demir.

Andrićgrad - spomenik Mehmed-paši Sokoloviću (Foto: SRNA)

Skup o životu Mehmed-paše Sokolovića, kako je rečeno, samo je dio nastojanja Andrićevog instituta da pomjera saznajne granice na nedovoljno ili uopšte neistražene značajne istorijske teme.