latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:11 ⇒ 09/12/2017 | 08:20 | Autor: RTRS

Svjetska banka finansiraće restrukturisanje Željeznica Srpske (VIDEO)

Svjetska banka finansiraće restrukturisanje Željeznica Republike Srpske. Na zasjedanju borda direktora u Vašingtonu, odobren je kredit od 51,3 miliona evra. Cilj je da Željeznice postanu finansijski održive i pružaju bolje usluge. Radnici očekuju izmirenje dugovanja.
Rekonstrukcija željeznica - Foto: RTRS
Rekonstrukcija željeznicaFoto: RTRS

Kredit Svjetske banke biće utrošen na finansijsko i organizaciono restrukturisanje, kao i restrukturisanje radne snage.

Najbolniji dio u tom procesu su otkazi za višak zaposlenih. Dva radnika već su dobili otkaze, a do Nove godine na spisku je još 210 radnika. Na to će biti utrošen najveći dio sredstava, kaže resorni ministar Neđo Trninić.

- Najveći dio, prva komponenta biće u visini od 42,7 miliona evra i biće usmjerena na izmirenje svih potraživanja svih zaposlenih, ne samo onih koji će biti višak, nego svih - istakao je Trninić.

Sindikati su svjesni da je proces krenuo, pa ih raduje obećanje da im firma ništa neće ostati dužna. Osim ministrovog obećanja, dobili su i pisanu saglasnost generalnog direktora da će im sva dugovanja biti izmirena u roku od 30 dana.

U suprotnom, radnik će biti vraćen na posao.

- Ljudi su na željeznicama prošli mnogo toga teškog, na način da su mnogo puta prevareni i onda se boje da i u ovom slučaju ne bude prevare. Zato smo išli da pored onog dogovora kojeg smo ranije postigli, sada napravimo i pisani dogovor i da to bude u potpunosti ispoštovano - rekao je Milijan Marković iz Sindikata željezničara Srpske.

Topli obroci, prevoz, regres, tužbe radnika, porezi i doprinosi, kao i razne kamate - sve će to Željeznice Srpske koštati milione evra. Po radniku se duguje od šest do osam hiljada KM bez kamata.

Na spisku za otkaze uglavnom su radnici koji imaju beneficiran radni staž i koji ispunjavaju zakonske uslove. Odmah za njima su dobrovoljci koji pristaju na stimulativne otpremnine.

- Opet se ne dira ono gdje smo uvijek govorili da je višak - u administraciji, u upravi. Naš sindikat stoji iza toga da je 1.000 neradnika na željeznicama koji moraju na bilo koji način da budu uklonjeni, otpremninom, čekanjem ili na neki treći način - pojasnio je Boris Šukalo, iz Samostalnog Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS.

- Mislim da su njegove izjave zlonamjerne. Apsolutno nije tačno,. Ta struktura će se sigurno kontrolisati u saradnji sa sindikatima, oni koji žele tu saradnju, i strogo će se voditi računa o tome koji će radnici biti proglašeni tehnološkim viškom ili ponuđena dobra otpremnina - rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Iz sindikata poručuju da nije rješenje isključivo u smanjenju broja zaposlenih, jer bez modernizacije to u budućnosti može da dovede u pitanje proces rada. I modernizacija će doći na red, kaže Trninić, ali to nije predviđeno iz ovih sredstava.

Podsjeća, da je nedavno sa jednom kineskom kompanijom potpisan sporazum o modernizaciji pruge od Banjaluke preko Novog Grada do hrvatske granice u vrijednosti od 241 milion evra. Ukupno planirano ulaganje za revizalizaciju u narednom periodu je 800 miliona maraka.