latinica  ћирилица
08/12/2017 |  20:24 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

DNK laboratorija preseljena-proces identifikacije stopiran (VIDEO)

Zbog preseljenja DNK laboratorije iz BiH u Holandiju, proces identifikacije posmrtnih ostataka biće stopiran najmanje tri mjeseca.
Preseljenje DNK laboratorije - Foto: RTRS
Preseljenje DNK laboratorijeFoto: RTRS

Planirano je da ispostava Međunarodne komisije za nestala lica ostane u Tuzli, odakle bi biološke uzorke, diplomatskom poštom, slali u Hag. Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila ovaj potez Međunarodne komisije ocjenjuje nekorektnim.

DNK laboratorija preseljena, ostali problemi. Proces identifikacije neće biti stopiran tri, već šest mjeseci.

Ovo je procjena Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Toliko je, smatraju, potrebno dok ne bude uspostavljen novi sistem rada.

"Problem je struka, organizacija, nadležnosti i finansiranje. Nijedno od ta četiri krunska pitanja nisu riješena", rekao je Nedeljko Mitrović, Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U Institutu za nestala lica BiH potvrdili su da nekoliko mjeseci neće biti DNK nalaza. Tvrde da preseljenje laboratorije neće da zakoči njihov rad. Koštane uzorke iz posmtrnih ostataka slaće u Tuzlu.

" Uzorke iz Tuzle ćemo diplomatskom poštom slati za Hag i na isti način će se vraćati. Dakle, vremenski DNK analiza će trajati kao što je i do sada trajala, eventualno 2 do 3 dana duže i to će se dešavati upravo zbog slanja poštom. Tako nam je rečeno u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe", pojasnila je Lejla Čengić portparol Instituta za nestale osobe BiH.

Preseljenje laboratorije neće ugroziti pružanje pomoći BiH, poručuju iz Međunarodne komisije za nestala lica.

Naprotiv, kažu će da će se povećati mogućnost identifikacije, jer se koriste najsavremenije DNK tehnologije.

Prijedlog Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila jeste da Savjet ministara donese odluku da entitetski zavodi za sudsku medicinu i okružna tužilaštva dobiju mandat da obavljaju identifikacije.

"Za to treba stvoriti tehničke uslove. Republika Srpska ima Zavod za sudsku medicinu. Najmanji problem će biti da se ovo pitanje pravno reguliše, a najveći finansije", zaključio je Nedeljko Mitrović, Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

U BiH je oko 3.000 tijela koja čekaju identifikaciju.