latinica  ћирилица
11/12/2017 |  12:00 | Autor: RTRS

Savčić: Riješiti mjesečna primanja za 3.500 demobilisanih boraca

Osnovne primjedbe Boračke organizacije Republike Srpske na prijedlog budžeta Srpske za 2018. godinu odnose se na rješavanje mjesečnog primanja za 3.500 demobilisanih boraca, izjavio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.
BORS -
BORS

"Vlasti Republike Srpske treba da ponude najprihvatljiviji model rješavanja problema boraca koji su stariji od 65 godina, a nemaju 15 godina radnog staža, te boraca koji imaju 35 godina radnog staža, a nije im uplaćen ratni staž i ne mogu ostvariti pravo na starosnu penziju", rekao je Savčić.

On kaže da se druga primjedba BORS-a na predloženi budžet odnosi na potrebu donošenja uredbe o stambenom zbrinjavanju preostalih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

Naveo je da je prva uredba, koja je donesena za period od 2007. do 2014. godine, u većini realizovana, ali da njom nisu bili obuhvaćeni svi iz ove dvije boračke kategorije.

"Prvom uredbom obuhvaćeno je možda njih 80 odsto, ali određen procenat nije i to treba da utvrdi resorno ministarstvo i donese novu uredbu", rekao je Savčić.

Treća primjedba na predloženi budžet odnosi se na izostanak sredstava za Fondaciju BORS-a "Pomoć" za pružanje pravne i druge vrste pomoći licima osumnjičenim ili procesuiranim za ratne zločine.

"Ostala budžetska izdvajanja za iduću godinu u skladu sa Zakonom o pravima boraca ostaju ista na ovogodišnjem nivou, osim povećanja iznosa za lične i porodične invalidnine za dva odsto", rekao je Savčić.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće sutra na posebnoj sjednici prijedlog budžeta Republike Srpske za 2018. godinu po hitnom postupku.

Izvor: SRNA