latinica  ћирилица
11/12/2017 |  14:02 | Autor: RTRS

Vučić primio akreditivna pisma pet ambasadora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma ambasadora Francuske, Tunisa, Јapana, Kanade i Kube.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

Novi francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni prenio je Vučiću poruku predsjednika Francuske Emanuela Makrona da cijeni politiku mira i stabilnosti koju Srbija vodi u regionu, inicijativu za vođenje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i hrabrost za sprovođenje ekonomskih i drugih reformi.

Vučić je istakao da mu je zadovoljstvo što novog francuskog ambasadora upoznaje u danu kada putuje u Pariz gdje, na poziv predsjednika Makrona, kao predstavnik sa zapadnog Balkana učestvuje na samitu "Јedna planeta" posvećenom obilježavanju dvije godine od potpisivanja Pariskog sporazuma o klimi, saopšteno je iz službe za medije predsjednika Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da ponovo sretne francuskog predsjednika i da razmijene mišljenja o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, kao i nadu da će naredne godine Makron posjetiti Srbiju.

Vučić je poželio dobrodošlicu ambasadoru Tunisa Seifu Alahu Režebu i prenio mu zahvalnost Beograda za dosljedan stav njegove zemlje o nepriznavanju Kosova.

On je izrazio nadu da će se Tunis uspješno izboriti sa bezbjednosnim izazovima i nastaviti putem razvoja.

Vučić je na sastanku sa ambasadorom Јapana Đunići Marujamom izrazio zadovoljstvo što je ove godine ostvaren napredak i u političkom dijalogu i u ekonomskoj saradnji Srbije i Јapana.

On očekuje da će u narednom periodu doći do razmjene posjeta na najvišem nivou, jer bi time bio dat i podsticaj saradnji u svim oblastima.

Predsjednik Srbije je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama, ambasadoru Kanade Ketlin Čaba poručio da je zahvalan za podršku koju Kanada pruža evropskom putu Srbije.

Ambasador Čaba naglasila je da Kanada veoma cijeni ulogu koju Srbija ima u postizanju mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

Vučić je, primajući akreditivna pisma ambasadora Kube Gustava Triste del Toda, izrazio zadovoljstvo što već ove sedmice putuje u zvaničnu posjetu ovoj zemlji na poziv predsjednika Raula Kastra i prenio zahvalnost na principjelnom stavu u vezi sa Kosovom.

On je tokom susreta istakao da Srbija, kao zemlja koja štiti svoju nezavisnost, osjeća veliko prijateljstvo i poštovanje prema Kubi i divi se slobodarskim stavovima kubanskog naroda.

Izvor: SRNA