latinica  ћирилица
12/12/2017 |  10:32 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Kod Pavlovića mosta odlagalište otpada (VIDEO)

Ribari i ljubitelji prirode upozoravaju da se uz rijeku Drinu kod graničnog prelaza Pavlovića most odlaže otpad, što predstavlja svojevrsnu ekološku tempiranu bombu.
Odlagalište smeća kraj Drine - Foto: RTRS
Odlagalište smeća kraj DrineFoto: RTRS

Nadležne gradske službe kažu da su nenadležne, te da će problem pokušati da riješe u dogovoru sa predstavnicima susjedne opštine Bogatić, na čijoj se teritoriji odlaže otpad.

Dugogodišnji ribolovac Predrag Timotić iz Bijeljine, koj skoro svakodnevno svoje slobodno vrijeme provodi na Drini, ogorčen je zbog divlje deponije i na lokaciji kod Pavlovića mosta.

- Bio sam očevidac sa mojim zetom kad su istovarali ovdje šljeper polovnih guma. Znači, nije to bilo par guma, to je bio ogromni šleper pun guma. I kad sam konfrontiro tim vlasnikom zemlje, on mi je rekao da je to njegova zemlja, da je srbijanska teritorija a šta rade oni- kaže ne zna. Pa kako on da ne zna o čemu se radi kad se šleper guma istovaren na njegovoj treritoriji. priča Predrag.

Iako je upozoravao nadležne gradske službe, Timotić kaže da su nakon izlaska na teren konstatovali da nisu nadležni.

Isti odgovor i mi smo dobili iz gradske Komunalne policije: "Prostor gdje se stvaraju deponije i gdje se istovaraju gume i zatrpavaju ili pale je lijevo od Pavlovic mosta, na tzv. Drinskim adama. To zemljište pripada opsšini Bogatić i zakoni Republike Srpske se ne mogu primjenjivaći na teritoriji druge drzžve, a odluke Grada Bijeljina na teritoriji druge opsšine ili grada, pogotovo ne na teritoriji druge države. Neosporno je da je taj prostor divlje odlagalište, ali Grad Bijeljina nema instrumenata da riješi taj problem."

I ekološki inspektor prije nekog vremena nije mogao da uradi ništa, jer je riječ o teritoriji druge države, kažu u ekološkom udruženju Eko put iz Bijeljine.

Oni su nedavno očistili sličnu divlju deponiju, napravivši Eko centar. Upozoravaju da posljedice nelegalnog odlaganja otpada mogu biti nesagledive.

- Problem je kada se pomiješaju ambalaže od raznih pesticida i hemijskih sredstava i ona poslije nekog vremena dolazi do podzemnih voda, do drinskih voda. Mi pijemo tu vodu, jer sva ova teritorija leži na podzemnim drinskim vodama, pojašnjava Snežana Vujić Јagodić, predsjednik Udruženja Eko put Bijeljina.

Iz Udruženja Eko put i Komunalne policije najavili su sastanke sa predstavnicima opštine Bogatić u Srbiji da bi problem odlaganja otpada pored rijeke Drine bio riješen.