latinica  ћирилица
13/12/2017 |  13:15 ⇒ 13:26 | Autor: RTRS

Ozimi usjevi u dobrom stanju

Temperatura i vlažnost zemljišta u dosadašnjem dijelu jeseni omogućili su pravilan rast i razvoj ozimih usjeva koji na većini parcela u Republici Srpskoj imaju dobar sklop biljaka i u dobrom su stanju, ocjenjuju agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Usjevi pod snijegom - Foto: ilustracija
Usjevi pod snijegomFoto: ilustracija

"Ozima pšenica se nalazi u fazi tri lista i tokom novembra je imala povoljne uslove da se dobro izbori i pripremi za predstojeći period mirovanja", navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu.

Stučnjaci ističu da su padavine tokom jeseni značajno popravile vlažnost u dubljim slojevima poljoprivrednog zemljišta i stvorile zalihe rezervne vlage.

Oni podsjećaju da bi za ozime usjeve bilo povoljno da u narednom periodu srednja dnevna temperatura vazduha bude niža od pet stepeni Celzijusovih, kako bi se biljke što bolje pripremile za zimsko mirovanje.

Prema ocjeni agrometeorologa, sniježni pokrivač kojeg mjestimično ima u nizinama dragocjen je kao zaštita ozimih usjeva od niskih temperatura koje se mogu javiti u ovom dijelu godine.

Nestabilne vremenske prilike uglavnom nisu odgovarajuće za poljoprivredne radove u polju.

Izvor: SRNA