latinica  ћирилица
14/12/2017 |  10:48 | Autor: RTRS

Krivična prijava za granatiranje Banskih dvora propaganda

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je krivična prijava hrvatske policije protiv šest oficira bivše ЈNA zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu 1991. godine čista propaganda, jer Hrvatskoj "ne ide dobro", s obzirom na to da je u Haškom tribunalu označena kao agresor.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica DačićFoto: RTRS

"Hrvatska je označena kao agresor u Tribunalu. Srbija nijednim aktom nije tako okvalifikovana. Hrvati su se upleli u kolo iz koga bi rado da izađu, ali im teško ide", rekao je Dačić.

On je podsjetio da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman govorio da je srećan što mu supruga nije Srpkinja, a takvo je društvo i gradio.

Dačić je rekao za televiziju Pink da je možda i greška što Skupština Srbije nikada nije donijela deklaraciju niti osudila genocid Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

"Ako ćemo tako ići možemo govoriti i tražiti ratnu odštetu i za Prvi svjetski rat zato što su nas oni napali", zaključio je Dačić.

Hrvatska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv šest bivših pripadnika ЈNA, od kojih su pet državljani Srbije, a jedan Hrvatske zbog granatiranja Banskih dvora 1991. godine.

Okrivljeni su general Ljubomir Bajić, te oficiri Slobodan Јeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa, Davor Lukić i lice čiji su inicijali Č.K.

Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva najviših državnih ličnosti Hrvatske i za zločin protiv civilnog stanovništv.

Iz Zagreba najavuju raspisivanje međunarodne potjernice za osumnjičenima, kao i da će zatražiti istražni zatvor. /

Izvor: SRNA