latinica  ћирилица
14/12/2017 |  11:33 | Autor: RTRS

Vulin: Ne povlačiti poteze koji bi ugrozili mir

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin smatra da niko ne bi trebalo da povlači poteze koji bi mogli da ugroze stabilnost i mir na prostoru bivše Јugoslavije.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Komentarišući krivične prijave koje je hrvatska policija podnijela protiv pet državljana Srbije, nekadašnjih oficira ЈNA, za raketiranje Banskih dvora u Zagrebu 1991. godine, Vulin je rekao da je ta priča odavno ispričana.

On je izrazio nadu da takvi pokušaji neće ugrožavati život svih onih koji žive na prostoru bivše Јugoslavije.

"Dalo bi se rapravljati o tome ko je 1991. godine bio priznat, a ko nije i koja država je postojala, a koja nije i koja armija je onda bila legitimna, a koja nije. Kao ministar odbrane ne mogu da ulazim u to", rekao je Vulin.

On kaže da bi bilo daleko uputnije da se sazna ko je izvršio zločine u "Oluji" i protjerao 250.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti, te da već jednom neko odgovara za to.

Vulin ističe da je teško govoriti o pravdi i suzdržati se i prihvatiti tuđu muku kada se uzmu u obzir zaključci Haškog tribunala da su Hrvati činili zločine nad muslimanima, muslimani vrlo rijetko nad Hrvatima, dok su Srbi činili zločine nad svima, a niko nije počinio nijedan zločin nad njima.

"Teško je poverovati u tu istinu i ići napred. Ali mi ćemo dati sve od sebe da idemo napred", poručio je Vulin.

Hrvatska policija podigla je krivičnu prijavu protiv šest nekadašnjih oficira ЈNA, od kojih su petorica državljani Srbije, a jedan Hrvatske, zbog granatiranja Banskih dvora u oktobru 1991. godine.

Izvor: SRNA