latinica  ћирилица
14/12/2017 |  13:15 ⇒ 13:25 | Autor: RTRS

Kreirati studijske programe potrebne tržištu rada

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske za visoko obrazovanje Radmila Pejić pozvala je visokoškolske ustanove da kreiraju studijske programe u skladu sa potrebama tržišta rada.
Banjaluka- Okrugli sto "Znanje kao razvojna šansa" - Foto: SRNA
Banjaluka- Okrugli sto "Znanje kao razvojna šansa"Foto: SRNA

Pejićeva je učenicima četvrtog razreda srednjih škola poručila da upisuju studijske programe za kojima postoji potreba privrede, jer će na taj način doći do posla.

"Ukoliko upišu studijske programe iz prirodnih i tehničkih nauka, inženjerstva, informatike, vjerovatno će posao dobiti odmah. S druge strane, ako upišu studijske programe iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, posao će tražiti godinama", navela je Pejićeva.

Ona je uoči održavanja okruglog stola "Znanje kao razvojna šansa" rekla, da visokoškolske ustanove licenciraju više studijskih programa iz oblasti društvenih nauka, nego što za njih postoji interes studenata.

"Samo je osam odsto licenciranih studijskih programa iz oblasti zdravlja i zaštite zdravlja, a 15 odsto studenata je upisano na studijske programe iz ovih oblasti", istakla je Pejićeva.

Predsjednik Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Željko Mirjanić kaže da su pred visokim obrazovanjem u Srpskoj veliki izazovi.

"Upisna politika opterećena je nepovoljnom demografskom situacijom, pada interes studenata za upis na fakultete i javlja se izvjesno prezasićenje u području visokog obrazovanja. Јedan od problema visokog obrazovanja je taj što se više orijentisalo ka nastavi, a manje ka nauci", dodao je Mirjanić.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić rekao je da postoji potreba za dualnim obrazovanjem, odnosno za povezivanjem privrede i srednjeg obrazovanja.

"Smatram da su trenutno i studenti i privreda žrtve upisne politike, s obzirom na to da se fakulteti prave prema raspoloživim profesorima, a ne prema potrebama privrede", naveo je Trivić.

Okrugli sto "Znanje kao razvojna šansa" organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske u saradnji sa Savjetom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a cilj je donošenje zaključaka koji će predstavljati smjernice prilikom planiranja upisa studenata u akademsku 2018/2019. godinu.

Osim predstavnika Ministarstva i Savjeta, učesnici okruglog stola su predstavnici visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, republičke Privredne komore, Unije poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, te studentskih predstavničkih tijela u Srpskoj, kao i Saveza opština i gradova Republike.

Izvor: SRNA