latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:27 ⇒ 18:34 | Autor: RTRS

Vučić stigao na Kubu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas na Kubu, a na međunarodnom aerodromu ga je dočekao visoki zvaničnik Rohelio Sijera.
Vučić stigao na Kubu (Foto: RTS / trabajadores.cu) -
Vučić stigao na Kubu (Foto: RTS / trabajadores.cu)

Vučić posjetu zvanično počinje popodne, po srednjeevropskom vremenu, posjetom Fabrici cigara, jednog od kubanskih nacionalnih brendova, a zatim će se sastati sa predsjednikom Narodne skupštine Estebanom Lasom Ernandesom.

Nakon toga, srpski predsjednik će na Univerzitetu Havana održati predavanje o temi "Srbija u Evropi – čuvar nezavisnosti i suvereniteta".

Na današnjoj agendi je i posjeta specijalnoj razvojnoj zoni luke Marijel.

U posjeti Havani predsjednika Srbije, inače, prate ministri privrede Goran Knežević, poljoprivrede Branislav Nedimović i zdravstva Zlatibor Lončar, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić se sutra sastaje sa kubanskim predsjednikom Raulom Kastrom, na čiji poziv i boravi u posjeti.

Za sutra je predviđen i obilazak kubanskog Centra za genetski inženjering i biotehnologiju, kao i plenarni sastanak delegacija dvije zemlje.

Vučić će sutra posjetiti i Memorijalni kompleks posvećen nacionalnom heroju Hoseu Martiju.

Kubanski mediji su posvetili veliku pažnju posjeti Vučića Havani, najavljujući na naslovnim stranama i u udarnim terminima njegove razgovore sa kubanskim zvaničnicima i druge aktivnosti.

Tokom ove posjete, biće potpisan sporazum o saradnji u oblasti lijekova i medicinskih sredstava.

Izvor: RTS