latinica  ћирилица
14/12/2017 |  15:20 ⇒ 18:46 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BORS-a traži poseban status za ovu organizaciju (VIDEO)

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) danas je razmatralo inicijative BORS-a za izmjene Zakona o udruženjima i formacijama te izmjene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca sa čim nisu saglasni i što odbacuju.
Duško Miletić - Foto: RTRS
Duško MiletićFoto: RTRS

Razgovarano je i o učestvovanju ove organizacije u obilježavanju Dana Republike Srpske.

"Insistirali smo i donijeli niz zaključaka u smjeru zahtjeva za izdvajanje BORS- a i davanje posebnog statusa toj organizaciji kako bi njeni članovi dobili poseban status u Republici Srpskoj. Sa dva ešalona, moguće i trećim, sa oko 100 učesnika iz svih opština Srpske učetvovaćemo u obilježavanju Dana Republike", rekao je predsjednik Predsjedništva BORS-a Duško Miletić.

Žele istaći i pismo koje su dobili od zatvorenika u zatvoru Foča. Traže dodatne informacije od ministarstva pravde i objašnjenje o stavovima KPZ Foča, koji nisu propisani zakonom.

"Tražićemo posebnu sjednicu skupštinskog odbora za boračko - invalidska pitanja, nakon čega ćemo sazvati Srpski sabor svih boraca koji će biti uvertra u proteste zbog nerješavanja brojnih boračkih pitanja koja su upućivali nadležnim institucijama", dodao je Miletić.

Ne odustaju od zahtjeva da se za oko 3.500 boraca starijih od 65 godina koji ne mogu ostvariti pravo na penziju da dobiju posebnu naknadu. Traže i izmjene niz zakona, između ostalog kao primjer su naveli, da je borac iz FBiH u Federaciji oslobođen putarine dok je borac iz Republike Srpske putarinu obavezan plaćati.

M.Vujinović/RTRS